Make sense campagne: week van de hoofd-halskanker

20 september 2022

Aanhoudende heesheid, zwelling in de hals en keelpijn. Een greep uit de symptomen die passen bij hoofd-halskanker. Het ETZ geeft tijdens de Europese week voor hoofd-halskanker (19 tot en met 23 september) aandacht aan deze ziekte. Hoofd-halskanker staat in de top tien van meest voorkomende kankersoorten. Toch is de ziekte nog vrij onbekend.

Hoofd-halskanke is een heftige vorm van kanker. Patiënten krijgen een zwaar traject. Afhankelijk van de tumorsoort krijgen zij een combinatie van een operatie, radiotherapie en chemotherapie.  Het is ook heftig omdat het kleine tumoren zijn met grote gevolgen. Denk aan problemen met spreken, slikken, niet goed kunnen proeven en ruiken en seks. Het gaat om tumoren in het hoofd-halsgebied, zoals lipkanker, keelholtekanker en kanker in de halslymfeklieren.

Meer bekendheid over hoofd-halskanker

Het aantal hoofd-halskankerpatiënten stijgt. De ziekte is de zesde meest voorkomende kankersoort in Europa. Er komen steeds meer patiënten bij. Toch is de ziekte nog onbekend. Dat zorgt dat de diagnose bij 60% van de patiënten laat gesteld wordt. Deze patiënten zijn dan al erg ziek. Wordt hoofd-halskanker vroeg ontdekt, dan is de kans op overleving 80 tot 90%. Het is daarom dus erg belangrijk om hoofd-halskanker bekender te maken.

Make sense campagne

De Make Sense Campagne is een initiatief van de European Head and Neck Society (EHNS). Deze campagne wil dat mensen zich meer bewustzijn van hoofd-halskanker, symptomen van deze kanker sneller herkennen en dus ook eerder naar een dokter gaan. Alleen dan hebben patiënten een grotere kans om te overleven met een hogere kwaliteit van leven.

Symptomen

Wanneer is het belangrijk om naar de dokter te gaan? De belangrijkste klachten zijn, zeker als je er meer dan drie weken last van hebt: niet genezende zweertjes in mond/keel/lip, zwellingen in de hals, heesheid, opgeven van bloed, pijn bij slikken en keelpijn, en onverklaarbare oorpijn.

Behandelcentrum

Het ETZ is een regionaal behandelcentrum voor patiënten met hoofd-halskanker. Het ziekenhuis werkt voor deze behandeling samen met het Instituut Verbeeten en het Erasmus MC. Jaarlijks worden in het ETZ 150 nieuwe patiënten met een hoofd-halstumor behandeld.

Het ETZ biedt volgens het Zorgregister van de Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ) topklinische zorg aan patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied. Het ziekenhuis is daarmee het eerste topklinische ziekenhuis in Nederland dat een erkenning heeft voor de behandeling van deze vorm van kanker. Hoofd-halskankerpatiënten uit de hele regio worden in het ETZ behandeld. Het ziekenhuis werkt hiervoor nauw samen met het Erasmus MC in Rotterdam en het Instituut Verbeeten waar patiënten bestraald worden.

Aandacht voor hoofd-halskanker

Op social media besteden we deze week aandacht aan de week van de hoofd-halskanker. Meer informatie lees je op www.makesensecampaign.eu.