ETZ eerste ziekenhuis in Nederland dat intekent voor operatierobot ‘Hugo’

23 maart 2022

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg/Waalwijk beschikt deze zomer als eerste ziekenhuis in Nederland over een ultramoderne chirurgische robot, genaamd de Hugo RAS. Onlangs werden daarvoor de handtekeningen gezet door het ETZ en producent Medtronic.

De Hugo RAS is een ultramoderne robot met vier beweeglijke armen en een gedetailleerde 3D-visualisatie op het scherm. Daardoor kunnen operaties met nog meer precisie worden uitgevoerd.

Tekst gaat door onder de foto

Bestuurder Anita Wydoodt zet samen met Benelux directeur Henk Westendorp van Medtronic haar handtekening onder de overeenkomst voor de aanschaf van de Hugo
Bestuurder Anita Wydoodt zet samen met Benelux directeur Henk Westendorp van Medtronic haar handtekening onder de overeenkomst voor de aanschaf van de Hugo. Medtronic is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van medische technologie.
Op de achtergrond staan v.l.n.r. Karl van Ginderdeuren - Business developer Surgical Robotics Benelux - Medtronic, Hoofd afdeling Inkoop Kim Boots, Richard Jansen -  Sr. Director Surgical Robotics EMEA - Medtronic, Colorectaal chirurg David Zimmerman, Uroloog Anton Breeuwsma, Josine Bougie - Business Unit Director Benelux - Medtronic, Gynaecoloog Petra Janssen, Klinisch fysicus Jannie Schasfoort - Van den Tillaart

Precisie en stabiliteit

De chirurgen, urologen en gynaecologen van het ETZ lopen al vele jaren voorop in de toepassing van kijkoperaties (minimaal invasieve chirurgie). “Robotchirurgie is hierin een logische volgende stap en de vele technologische mogelijkheden op het gebied van dataverzameling en informatica - maar ook de ongeëvenaarde precisie en stabiliteit - bieden fantastische mogelijkheden voor de toekomst”, zegt colorectaal chirurg David Zimmerman.

Veel voordelen

Een operatierobot biedt veel voordelen vergeleken met de klassieke manier van opereren. De patiënt heeft minder bloedverlies, minder complicaties, een kortere ziekenhuisopname en kleinere littekens. Opereren met de robot is niet meer weg te denken in de zorg van de toekomst. Daarnaast hebben ETZ en Medtronic als doel de robot de opmaat te laten zijn naar duurzamere zorg. “Wij staan voor de maatschappelijke opgave om meer zorg te moeten verlenen met minder personeel. Robotchirurgie gaat hier in de toekomst hopelijk een belangrijke rol in spelen. Deze robot maakt het mogelijk om meer zorg te bieden aan meer patiënten”, zegt ETZ-bestuurder Anita Wydoodt.

Breed scala

Hugo RAS- voluit Hugo Robotic Assisted Surgery- is ontworpen voor een breed scala aan ingrepen. Deze zomer wordt de robot in het ETZ gebruikt voor urologische, gynaecologische en colorectale (dikke- en endeldarm) operaties. “Voor ons is de grotere flexibiliteit van het Hugo robotsysteem een belangrijk voordeel. Het is een 'modulair' systeem dat heel geschikt is voor alle soorten operaties en operatiekamers”, vertelt uroloog Anton Breeuwsma.

Waardevolle informatie

“Chirurgen hebben toegang tot een grote database met waardevolle informatie. Alle ingrepen - elke stap in het operatietraject - worden meetbaar en kwantificeerbaar en opgeslagen in een database. Daarmee krijgt kunstmatige intelligentie een flinke impuls”, vult Zimmerman aan.

De aanschaf van de Hugo is een miljoeneninvestering waarmee het ziekenhuis honderden operaties per jaar gaat doen. Deze investering wordt de komende jaren terugverdiend doordat robotchirurgie grote voordelen biedt qua (kosten)efficiëntie, duurzaamheid, transparantie, digitalisatie en opleiding.

De Hugo krijgt een plek in operatiekamer 1 in het OK-complex van locatie ETZ Elisabeth. Naar verwachting wordt komende zomer de eerste patiënt met dit nieuwe systeem geopereerd. Eerst moeten chirurgen, operatieassistenten en verpleegkundigen uitgebreid getraind worden om te kunnen werken met Hugo.

Leuk detail: de beide directeuren tekenden met een ‘gouden’ pen van een miniatuur van Hugo. Een door ETZ-chirurg David Zimmerman met de hand gemaakte houtbewerking.
Leuk detail: de beide directeuren tekenden met een ‘gouden’ pen van een miniatuur van Hugo. Een door ETZ-chirurg David Zimmerman met de hand gemaakte houtbewerking.