Wereldkankerdag in het ETZ

1 februari 2022

Voor een op de drie Nederlanders is het op een zeker moment even slikken: de diagnose kanker. De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar ook dat van diens partner, familie, collega's en vrienden. Kortom, kanker raakt uiteindelijk iedereen. Met haar deelname aan de Wereldkankerdag op vrijdag 4 februari staat het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) stil bij deze ingrijpende ziekte.

Door de geldende coronamaatregelen ziet Wereldkankerdag 2022 er anders uit dan voorgaande edities. Toen was het mogelijk om een aantal interessante, leerzame activiteiten te organiseren. Denk hierbij aan het ervaren wat Virtual Reality kan betekenen in het herstelproces van patiënten, het deelnemen aan een mindfulness-moment en het verkrijgen van informatie over hoofdbedekking en pruiken.

Muzikaal presentje

​Daarnaast kon men terecht bij de Inloopruimte Oncologie, waar medewerkers een luisterend oor boden en vertelden wat zij voor patiënten met kanker en hun naasten kunnen betekenen. Nu dat allemaal niet mogelijk is, zochten diezelfde medewerkers naar een waardevol alternatief. Die kwam er in de vorm van een muzikaal presentje. Tijdens Wereldkankerdag krijgen patiënten met kanker van de verschillende verpleegafdelingen en dagbehandelingen in het ETZ Elisabeth en ETZ TweeSteden een cadeautje. Daarnaast worden zij getrakteerd op muzikale begeleiding vanuit de Muziekids Studio van het ETZ.

Op die manier worden patiënten met kanker in het ETZ in het zonnetje gezet. Hun wereld staat op z'n kop door de levensveranderende diagnose. De gevolgen van de ziekte en de behandeling kunnen (levens)lang voelbaar zijn. Om dat in de toekomst te veranderen, spannen vele organisaties - waaronder het ETZ - zich in om kanker te voorkomen, tijdig op te sporen en te behandelen. Daarnaast bieden zij patiënten met kanker en hun naasten psychosociale ondersteuning. Tijdens Wereldkankerdag laten die organisaties zien wat ze te bieden hebben. Een overzicht van alle georganiseerde activiteiten is op wereldkankerdag.nl terug te vinden.

Wil je meer weten over de Wereldkankerdag? Kijk dan op www.wereldkankerdag.nl.

Een van onze medewerkers overhandigt een presentje aan een patiënt
Een van onze medewerkers overhandigt een presentje aan een patiënt