ETZ verrast oncologische patiënten op Wereldkankerdag 2022

16 februari 2022

Voor even konden ze hun leed, angst en onzekerheid loslaten, terwijl ze luisterden naar de mooiste liedjes en een presentje in ontvangst namen. De oncologische patiënten van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) werden getrakteerd op een muzikaal presentje van de Inloopruimte Oncologie en Muziekids Studio. Dit in het kader van Wereldkankerdag, het moment waarop de wereld stilstaat bij de ingrijpende ziekte kanker.

Meedeinen op een rustig nummer als Let It Be of meezingen met het snellere ritme van Foxy Foxtrot. Het was allemaal mogelijk voor de oncologische patiënten, die werden verrast door muziek van de Muziekids Studio en een presentje van de Inloopruimte Oncologie. Dat was een - zelfgemaakt -vogeltaartje van Brigitte Vromans, medisch assistent polikliniek Urologie in het ETZ. De opbrengst van de vogeltaartjes gaat naar Alpe d’HuZes, waarvoor Brigitte samen met haar zoon op de fiets stapt.

Tekst gaat verder onder de foto

ETZ-oncologieverpleegkundige Lonneke van Vugt overhandigt een zelfgemaakt vogeltaartje aan de patiënt, die ondertussen van mooie muziek geniet.
ETZ-oncologieverpleegkundige Lonneke van Vugt overhandigt een zelfgemaakt vogeltaartje aan de patiënt, die ondertussen van mooie muziek geniet.

Emoties

De muzikale verrassing zorgde voor de nodige emoties bij de bezochte patiënten op de verschillende dagbehandelingen en verpleegafdelingen van het ETZ Elisabeth en ETZ TweeSteden. Vaak waren patiënten tot tranen toe geroerd door de plotselinge aandacht, het ontvangen van het cadeautje en het horen van een bekend lied, dat fijne, ontroerende of nostalgische gevoelens opriep. Het was dan ook niet voor niets dat de Muziekids Studio zeer positieve reacties ontving.

Daarnaast lieten Wereldkankerdag en de reacties van de oncologische patiënten de betrokken ETZ-zorgprofessionals ook niet onberoerd. “Het is zó fijn dat we dit dankbare werk kunnen en mogen doen”, geeft Janny van de Laar, coördinator Inloopruimte Oncologie, aan. Ze wordt aangevuld door ETZ-oncologieverpleegkundige Lonneke van Vugt: “Het was een dag met een gouden randje!”

Sfeerimpressie

Zodoende kan het ETZ terugkijken op weer een geslaagde editie van Wereldkankerdag, waarin ze haar oncologische patiënten in het zonnetje heeft gezet. Hieronder een korte sfeerimpressie van Wereldkankerdag 2022 in het ETZ (klik op de foto's voor een vergroting).

Sfeerimpressie Wereldkankerdag 2022
Het team dat op Wereldkankerdag muziek kwam maken en presentjes uitdeelde  Lonneke in gesprek met een van de patiënten
De presentjes die werden uitgedeeld  Het team dat in actie kwam tijdens Wereldkankerdag 2022