Bravis en ETZ bundelen krachten in pathologie

30 december 2021

Pathologie Zuid-West Nederland. Dat is de naam van de besloten vennootschap waarin het Bravis ziekenhuis (Bergen op Zoom/Roosendaal) en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg/Waalwijk) hun beide laboratoria pathologie gaan onderbrengen. Ook de vakgroepen klinische pathologie fuseren. De veranderingen gaan in op 1 januari 2022. Dat is goed nieuws voor patiënten waarvan weefsels en cellen door de pathologen op afwijkingen worden onderzocht. 

Met de fusie versterken Bravis en het ETZ de toekomstbestendigheid van zowel de vakgroepen als de beide laboratoria klinische pathologie, omdat door het samenvoegen en delen van de beschikbare kennis en kunde nog beter ingespeeld kan worden op toekomstige kwaliteitseisen. De fusie is een eerste antwoord op de schaalvergroting die nodig is. 

Belangrijke stap

Bianka Mennema, voorzitter raad van bestuur Bravis: “We zetten een belangrijke stap voor de inhoudelijke ontwikkeling van de pathologie. Niet alleen brengen we beide vakgroepen en laboratoria samen, we lanceren tevens een nieuw ICT-platform waarmee digitale pathologie wordt gefaciliteerd. De werkzaamheden van de pathologen zijn daardoor niet meer plaatsgebonden. Dit is wat ons betreft de start van verdergaande regionalisering in de pathologie in Zuid-West Nederland.” 

Gerard van Berlo, bestuurder ETZ: “In de nieuwe bv zijn na de jaarwisseling 10 pathologen werkzaam. Streven is om op termijn door te groeien naar 20 à 25 pathologen. Daarmee willen we een solide basis creëren voor toekomstige, technische ontwikkelingen. Het nieuwe platform maakt het voor de pathologen mogelijk om optimaal gebruik te maken van artificial intelligence bij het beoordelen van de biopten, waardoor ze sneller uiterst betrouwbare diagnoses kunnen stellen.”

Van groot belang

Bart Bliek, medisch directeur van Pathologie Zuid-West Nederland: “Als geïntegreerde vakgroep kunnen we nog beter invulling geven aan de subspecialisaties in ons vak. Omdat we meer collega’s hebben, kunnen we ons elk verder specialiseren op een bepaald onderwerp. We verdiepen daarmee onze expertise, en dat is in het belang van de patiënten in onze beide ziekenhuizen”.

Door deze schaalvergroting kan beter worden voldaan aan de geadviseerde, stijgende volumenormen. Dat is van groot belang in de diagnostische zorg. De patiënten hebben direct baat bij een zo hoog mogelijke kwaliteit. Beide laboratoriumlocaties blijven behouden voor het direct contact met de ziekenhuisspecialisten en huisartsen.

Op de foto v.l.n.r. Bart Bliek (medisch directeur Pathologie Zuid-West Nederland), Bianka Mennema, (voorzitter raad van bestuur Bravis ziekenhuis), Gerard van Berlo (bestuurder ETZ) en Jeroen Stavast (klinisch patholoog ETZ).
Op de foto v.l.n.r. Bart Bliek (medisch directeur Pathologie Zuid-West Nederland), Bianka Mennema, (voorzitter raad van bestuur Bravis ziekenhuis), Gerard van Berlo (bestuurder ETZ) en Jeroen Stavast (klinisch patholoog ETZ).