Neurovasculair Expertisecentrum biedt excellente patiëntenzorg

1 november 2021

Opnieuw erkenning ETZ in Topklinisch Zorgregister

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) is weer een ‘topklinische’ zorgfunctie rijker. De Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) heeft het ETZ bestempeld als 'Neurovasculair Expertisecentrum', waar vaatafwijkingen in de hersenen en het zenuwstelsel worden behandeld. Radiologen Hans Kortman en Issam Boukrab zijn zeer content met de erkenning. “Een bevestiging dat patiënten in ons centrum verzekerd zijn van hooggespecialiseerde medische zorg.“

Een STZ-erkenning krijg je niet zomaar. Het Neurovasculair Expertisecentrum moet aan veel criteria voldoen die door een onafhankelijke commissie worden beoordeeld. De belangrijkste voorwaarden zijn het behandelen van een groot aantal neurovasculaire patiënten en het tonen van innovatie. Dat is zeker het geval. Zo worden er op jaarbasis zo’n honderdtwintig patiënten met een aneurysma behandeld en worden innovatieve behandelmethoden als eerste onderzocht en toegepast in het ETZ. Een aneurysma is een zwakke plek op een slagader rond de hersenen. Dat resulteert in een bolvormige uitstulping op de slagader, die vervolgens kan barsten. Dit leidt tot een ernstige hersenbloeding.

Tekst gaat verder onder de foto

De radiologen Issam Boukrab (l.) en Hans Kortman zijn blij met de erkenning. FOTO: ETZ Fotografie & Film
De radiologen Issam Boukrab (l.) en Hans Kortman zijn blij met de erkenning. FOTO: ETZ Fotografie & Film

Zeldzaam

Neurovasculaire ziekten, zoals een hersenaneurysma, zijn relatief zeldzame aandoeningen. Andere voorbeelden zijn arterio-veneuze malformaties (AVM's) en duale arterioveneuze fistels (DAVF's), oftewel abnormale verbindingen tussen één of meerdere slagaders en aders. Hierdoor ontstaat een grote druk in de hersenaders, wat kan leiden tot een veelvoud aan klachten, waaronder een ernstige hersenbloeding. "Door de complexiteit van deze aandoeningen worden ze behandeld door een multidisciplinair team van specialisten uit de neurochirurgie, neurologie en radiologie, die in het ETZ nauw met elkaar samenwerken.  En omdat ze niet vaak voorkomen, worden ze gecentreerd in regionale centra zoals het ETZ. Dit zorgt ervoor dat we  de juiste expertise hebben  om optimaal te kunnen zorgen voor patiënten met een dergelijke acute aandoening", vertelt Kortman.

Goede uitkomsten

Ook patiënten met een herseninfarct worden steeds vaker minimaal invasief - met een medisch instrument - behandeld. Deze behandeling heet een intra-arteriële trombectomie (IAT). “Dat is het verwijderen van een blokkerend bloedstolsel via de bloedvaten”, aldus Kortman. Volgens hem leidt dat tot goede uitkomsten voor patiënten met een ernstig herseninfarct. Jaarlijks behandelt het ETZ ongeveer tachtig patiënten met een herseninfarct.

Het ETZ is het eerste niet-academische ziekenhuis met deze erkenning. Volgens collega Boukrab is dat mede te danken aan de geweldige inzet van illustere voorgangers, zoals de specialisten Willem-Jan van Rooij, Guus Beute, Menno Sluzewski en Douwe Wijnalda. “Die hebben hier de afgelopen decennia heel wat opgebouwd.” De wetenschappelijke ambities van vroeger nemen de twee jonge radiologen met veel enthousiasme van hun oud-collega’s over.

Voor patiënten en hun naasten is de informatie over het Neurovasculair Expertisecentrum op de website van het ETZ uitgebreid en geactualiseerd, zie: www.etz.nl/next.

Erkenningen

Het ETZ heeft nu erkenningen voor:

 • Echo-onderzoek van de zenuwen - Neurologie
 • Spinale chirurgie – Orthopedie
 • Allergieën – Allergologie
 • Vestibulair schwannomen – Neurochirurgie
 • Hoofd Hals tumoren – MKA chirurgie, KNO
 • Multitrauma/traumacentrum – Chirurgie
 • MS Centrum Midden Brabant – Neurologie
 • Onderzoek en behandeling van gliomen – Neurochirurgie, Neurologie
 • Onderzoek en behandeling van hersenmetastasen – Neurochirurgie
 • Gamma Knife Centrum Tilburg
 • IVF centrum – Centrum Voortplantingsgeneeskunde
 • HIV-expertisecentrum Midden- en West-Brabant – Interne Geneeskunde
 • Neurovasculair Expertisecentrum Tilburg – Neurochirurgie, Radiologie

Zie ook: stz.nl/30160/topklinisch-zorgregister.