Terug naar het 'oude normaal'

24 september 2021

Vanaf zaterdag 25 september worden de coronamaatregelen in Nederland soepeler. De belangrijkste verandering is dat de verplichte 1,5 meter verdwijnt. We zijn blij dat er weer meer kan. Toch betekent dat niet dat we het ziekenhuis helemaal weer terug kunnen naar het oude normaal.

ETZ wil een veilige plek zijn

Vanaf zaterdag 25 september is 1,5 meter afstand houden in Nederland niet meer verplicht. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen mogen hiervan afwijken. In het ETZ komen mensen met een kwetsbare gezondheid. Voor de veiligheid van onze patiënten, bezoekers en medewerkers blijven we  1,5 meter afstand houden in de ruimtes waar patiënten, bezoekers en medewerkers elkaar treffen.

Dat betekent dat op al onze locaties voorlopig veel nog hetzelfde blijft: in de wachtruimtes en horecavoorzieningen is een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar, je komt zoveel mogelijk alleen naar het ziekenhuis en we houden nog steeds 1,5 meter afstand.

Wat verruimen we wel: onze bezoektijden, zie www.etz.nl/bezoektijden.

Basisregels

Er gelden nog steeds de volgende basisregels in het ETZ:

  • pas handhygiëne toe
  • schud geen handen
  • houd 1,5 meter afstand
  • bij klachten: blijf thuis en laat je testen (www.coronatest.nl)

Mondkapjes

Een mondkapje dragen is niet verplicht. Dat was al zo sinds 26 juni. Nu hoef je in de wachtkamer ook geen mondkapje meer te dragen als het wat drukker wordt. Natuurlijk mag het wel als je je daar prettig bij voelt. We rekenen daarbij op elkaars begrip.

Er is één uitzondering: heb je klachten, dan moet je een medisch masker opzetten. Deze krijg je bij de Corona Servicebalie.

Zorgprofessionals dragen altijd een medisch masker als ze binnen 1,5 meter van de patiënt komen.

Poliklinieken

Op de poliklinieken blijven alle regels gelden zoals nu, waarbij we nog steeds 1,5 meter afstand houden. Ook vragen we patiënten, hoe vervelend ook, om zoveel mogelijk alleen te komen. In onze wachtruimte kunnen we helaas nog steeds niet al onze patiënten kwijt.

Verpleegafdelingen en bezoektijden

Goed nieuws voor onze patiënten en bezoekers; de bezoektijden worden flink verruimd. Wil je iemand bezoeken in het ziekenhuis? Bekijk dan vooraf de bezoektijden op www.etz.nl/bezoektijden. Er mogen maximaal 2 bezoekers tegelijkertijd bij de patiënt aanwezig zijn. Dit ook om te zorgen voor voldoende rust voor onze patiënten. Bezoekers blijven thuis bij klachten.

Horeca

In de horecalocaties van het ETZ is het Coronatoegangsbewijs niet van toepassing. Iedereen kan onze restaurants bezoeken zonder Coronatoegangsbewijs. Eet- en drinkgelegenheden op en in zorglocaties, verzorgingsplaatsen en dagbestedingslocaties vallen namelijk onder de uitzondering op het landelijk beleid. Bovendien houden we in de horeca nog steeds 1,5 meter afstand.