Make Sense Campagne: week van de hoofd-halskanker

17 september 2021

Aanhoudende heesheid, zwelling in de hals en keelpijn. Een greep uit de symptomen, die passen bij hoofd-halskanker. Het ETZ geeft tijdens de Europese week voor hoofd-halskanker (20 tot 24 september) aandacht aan deze ziekte. Hoofd-halskanker staat in de top tien van meest voorkomende kankersoorten, Toch is de ziekte nog vrij onbekend.  

Hoofd-halskanker is een heftige vorm van kanker. Patiënten krijgen een zwaar traject dat ongeveer een jaar duurt. Afhankelijk van de tumorsoort krijgen zij een combinatie van een operatie, radiotherapie en chemotherapie.  Het is ook heftig omdat het kleine tumoren zijn met grote gevolgen. Denk aan problemen met spreken, slikken, proeven, ruiken en seks. Het gaat om tumoren in het hoofd-halsgebied, zoals lipkanker, keelholtekanker en kanker in de halslymfeklieren. 

Meer bekendheid over hoofd-halskanker 

Het aantal hoofd-halskankerpatiënten stijgt. De ziekte is de zesde meest voorkomende kankersoort in Europa. Er komen steeds meer patiënten bij. Toch is de ziekte nog onbekend. Dat zorgt ervoor dat de diagnose bij 60% van de patiënten laat gesteld wordt. Deze patiënten zijn dan al erg ziek. Wordt hoofd-halskanker vroeg ontdekt, dan is de kans op overleving 80 tot 90%. Het is daarom erg belangrijk om hoofd-halskanker bekender te maken. 

Make Sense Campagne 

De Make Sense Campagne is een initiatief van de European Head and Neck Society (EHNS). Deze campagne wil mensen meer bewust maken van hoofd-halskanker. Zo kunnen ze de symptomen sneller herkennen en daardoor eerder een verwijzing naar de dokter krijgen. Alleen dan hebben patiënten een grotere kans om te overleven met een hogere kwaliteit van leven.  

Symptomen 

Wanneer is het belangrijk om naar de dokter te gaan? De belangrijkste klachten zijn, zeker als je er meer dan drie weken last van hebt: niet genezende zweertjes in mond, keel en lip, zwellingen in de hals, heesheid, opgeven van bloed, pijn bij slikken, keelpijn en onverklaarbare oorpijn. 

Behandelcentrum 

Het ETZ is een regionaal behandelcentrum voor patiënten met hoofd-halskanker. Het ziekenhuis werkt voor deze behandeling samen met het Instituut Verbeeten en het Erasmus MC. Jaarlijks worden in het ETZ 150 nieuwe patiënten met een hoofd-halstumor behandeld.  

Het ETZ biedt volgens het Zorgregister van de Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ) topklinische zorg aan patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied. Het ziekenhuis is daarmee het eerste topklinische ziekenhuis in Nederland dat een erkenning heeft voor de behandeling van deze vorm van kanker. Hoofd-halskankerpatiënten uit de hele regio worden in het ETZ behandeld.

Aandacht voor hoofd-halskanker 

Op social media besteden we iedere dag aandacht aan de week van de hoofd-halskanker. Meer informatie lees je op www.makesensecampaign.eu.