Brabantse ziekenhuizen leiden samen meer zorgverleners op

27 september 2021

Negen Brabantse ziekenhuizen slaan de handen ineen om samen meer zorgmedewerkers op te leiden én meer medewerkers te behouden voor de zorg. Er is een actieprogramma opgesteld gericht op verpleegkundige vervolg- én medische ondersteunende opleidingen. Concreet betekent dit dat er 10% meer wordt opgeleid en dat er minimaal 10% meer medewerkers behouden worden.

Een regionale flexibele schil

“Het actieprogramma richt zich in eerste instantie op de opleidingen voor IC- en SEH-verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten. Beroepen waar mede door corona en inhaalzorg een grote vraag naar is, ” zegt Anita Wydoodt, voorzitter van het bestuurlijk overleg FZO Noord-Brabant en ETZ-bestuurder. “Het actieprogramma start nu en heeft een looptijd van 3 jaar. Het richt zich op samen innovatief opleiden en voorkomen van uitval tijdens de opleiding. Ook zetten we in op een proef met een regionale flexibele schil vanaf voorjaar 2022, waarbij we elkaar kunnen helpen én zorgverleners de kans krijgen om in de keuken van een ander ziekenhuis te kijken.”

Landelijk programma versterken arbeidsmarkt

Met het actieprogramma sluiten negen Brabantse ziekenhuizen (Amphia Ziekenhuis, Bravis Ziekenhuis, Bernhoven, Catharina Ziekenhuis, Elkerliek, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Máxima MC en St. Anna Ziekenhuis) aan op de Verklaring Versterking Arbeidsmarkt Zorg. Deze werd op 15 september aangenomen door alle leden van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Slim samenwerken Brabant

Het actieplan wordt in coalitie met drie andere netwerkorganisaties uitgevoerd: het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), Transvorm (de regionale werkgeversorganisatie die volop inzet op oplossingen voor de tekorten op de (zorg)arbeidsmarkt) en BEN OK (het platform voor innovatieve opleiding en ontwikkeling op de operatiekamers in Brabant).

Brabantse-ziekenhuizen-leiden-samen-meer-op_web.jpg
Een ervaren SEH-verpleegkundige (l.) leidt op de werkvloer nieuwe collega’s op.