Trombosedienst ETZ maakt thuis prikken makkelijker

6 juli 2021

De Trombosedienst van het ETZ begeleidt ongeveer 1.200 patiënten die zelf thuis via een vingerprik de stollingstijd (INR-waarde) van het bloed bepalen. Zij krijgen een nieuw meetapparaat dat bijzonder gebruiksvriendelijk is. “Het biedt de patiënt nog meer keuzevrijheid.”

Klinisch chemicus Marc Elisen is enthousiast over het nieuwe apparaat MicroINR van iLine Microsystems. “Het is allereerst eenvoudiger in gebruik en minder storingsgevoelig. De stollingsmeter kan bovendien naar elk plekje op de wereld worden meegenomen. De patiënt bepaalt zelf waar en op welk tijdstip de meting wordt gedaan.” Elisen benadrukt dat geen concessies zijn gedaan aan betrouwbaarheid en veiligheid. “De meetkwaliteit is, net als bij de huidige meter, ook bij de nieuwe meter getest en geborgd.” Het ETZ is het tweede ziekenhuis in Nederland dat de nieuwe meter inzet.

Trombosedienst ETZ maakt thuis prikken makkelijkerDe teststrip schuift heel gemakkelijk in de nieuwe stollingsmeter.

Stap vooruit

Met de nieuwe meter wordt ook een flinke stap vooruit gezet in het digitaliseringsproces. “Voorheen moesten patiënten de stollingsuitslag telefonisch of via e-mail doorgeven. Nu gaat het verzenden van de uitslag nagenoeg automatisch door de koppeling van de meter met een app van Axonlab”, legt Elisen uit. “Het werkt allemaal inderdaad praktisch en snel”, bevestigt patiënt Albert Doornbos. “Ik hoef voortaan geen knopjes meer te bedienen. Door de USB-aansluiting is batterijen vervangen ook niet meer nodig.” Hij is in het ziekenhuis om tekst en uitleg te krijgen over de nieuwe meter. Alle patiënten worden hiervoor uitgenodigd. Elisen verwacht dat het vervangen van alle meters en het trainen van de patiënten binnen drie maanden kan worden afgerond.

‘Gepast gebruik’

Het nieuwe apparaat draagt ook bij aan ‘gepast gebruik’ van zorg en hulpmiddelen. Want de ‘oude’ teststrips - die per 25 los in een doosje zitten - waren na blootstelling aan vochtigheid of licht niet meer goed bruikbaar. “Daardoor moesten die strips vaak ongebruikt worden weggegooid, wat uiteraard zonde is. Bij het nieuwe meetsysteem hoeft de patiënt geen ongebruikte strips meer weg te gooien”, verklaart Elisen. “Ze zijn namelijk allemaal afzonderlijk verpakt en daardoor beter beschermd tegen licht en vochtigheid. Bovendien kan elke strip na het verwijderen van de verpakking nog zes uur worden gebruikt.”

Trombosedienst ETZ maakt thuis prikken makkelijker
Trainer Lara van Leur van Axonlab legt de werking van het nieuwe meetapparaat uit.

 

FOTO’S:
ETZ Fotografie & Film/Maria van der Heyden