Primeur: ETZ-vaatchirurgen opereren met beelden uit de cloud

11 juni 2021

De vaatchirurgen van het ETZ maken bij operaties aan de bloedvaten voortaan gebruik van een nieuwe beeldvormende 3D-techniek, waardoor de ingreep heel nauwkeurig op een beeldscherm gevolgd kan worden. “De live beelden helpen ons om door de bloedvaten te navigeren en de stents op exact de juiste plek te plaatsen.” Vaatchirurg Jan Heyligers is enthousiast over de nieuwe software die voor het eerst in een Nederlands ziekenhuis wordt ingezet.

Heyligers somt moeiteloos de voordelen op van het werken met Cydar EV tijdens endovasculaire operaties: “Door de geavanceerde technologie is de operatietijd korter en gebruiken we minder contrastvloeistof. Bovendien wordt de stralingsbelasting voor patiënt en operatieteam gehalveerd”. Vaatchirurgen kunnen met behulp van Cydar EV accurater opereren. “Daardoor loopt de patiënt minder risico op complicaties, zoals bijvoorbeeld het verkeerd plaatsen van vaatstents”, aldus Heyligers. “Bovendien kunnen we nu soms kiezen voor minder invasieve behandelingen door te volstaan met twee prikgaatjes: één in de lies en één nabij de oksel. En een kleine snee in de andere lies. Dat is het alternatief voor een grote aorta aneurysma operatie waarbij buik en borstkas geopend moeten worden. De patiënt kan daardoor veel sneller naar huis en loopt minder risico tijdens de operatie.”

210415-OK-Heyligers-4895_web.jpg
Met behulp van de 3D-beelden kunnen de stents heel nauwkeurig worden geplaatst.

Slim platform

Cydar EV is een slim, beeld gestuurd platform dat live gedetailleerde beelden van de vaten van de patiënt laat zien. De vóór een operatie gemaakte CT-scan van een patiënt wordt tijdens de ingreep over de röntgenbeelden heen geprojecteerd. Zodra het slimme systeem twee of meer wervels herkent vanuit de opgeslagen CT-scan, worden de bloedvaten automatisch ingekleurd en op het röntgenscherm geprojecteerd. De chirurg kan daardoor op een beeldscherm boven de operatietafel voortdurend precies zien wat hij aan het doen is in het vaatstelsel van de patiënt. “Het is alsof ik met een autonavigatiesysteem de beste route tijdens een rit uitstippel”, verduidelijkt Heyligers. De beelden van Cydar EV worden continu automatisch in lijn gebracht met hoe de patiënt op de operatietafel ligt en eventuele veranderingen in zijn anatomie door al uitgevoerde operatieve handelingen. Dit zorgt ervoor dat de chirurg altijd een actueel 3D-beeld ziet van de operatie die op dat moment wordt uitgevoerd.

Kracht van de cloud

De beelden worden tijdens de operatie veilig in de cloud opgeslagen. Daar worden ze met behulp van ’s werelds krachtigste computers omgezet in 3D-beelden, die een combinatie zijn van de live röntgenbeelden uit de operatiekamer en de CT-scan die als voorbereiding op de operatie is gemaakt. “Dit kan alleen door gebruik te maken van de kracht van de cloud”, aldus Heyligers. “Alle data worden anoniem opgeslagen en geanalyseerd. Hier leert Cydar EV weer van, waardoor de software steeds slimmer wordt. De opgedane kennis wordt vervolgens steeds internationaal gedeeld.”

210415-OK-Heyligers-4833_web.jpg
Vaatchirurg Jan Heyligers kijkt bij de operatie naar de 3D-beelden van de patiënt.​

Updates

Cydar EV biedt de vaatchirurgen niet alleen nu grote voordelen, want Heyligers verwacht ook veel van de updates die het systeem in de toekomst biedt. “Over niet al te lange tijd is het niet alleen tijdens de operatie in te zetten, maar ook bij het plannen van operaties. De software analyseert elke operatie volgens slimme algoritmes. Net als bij mobiele telefoons en bepaalde elektrische auto’s, krijg je dan automatisch een nieuwe software update die ervoor zorgt dat het systeem efficiënter en sneller wordt. Dat komt patiënt en behandelaar ten goede”. Jaarlijks vinden circa 100 tot 150 aorta operaties in het ETZ plaats. Verwacht wordt dat dit aantal de komende jaren verder zal stijgen.