Opnieuw prijs voor project 3D-printing in Sierra Leone

14 juni 2021

Het project ‘protheses maken door 3D-printing in Sierra Leone’ is bekroond tot meest relevante klinische onderzoek van de opleidingen Technical Medicine in Nederland.  Chirurg in opleiding Lars Brouwers heeft dit project mede opgezet.


In 2017 vertrok Lars samen met tropenarts Wouter Nolet in een auto naar Sierra Leone. In de achterbak stond een 3D-printer voor het Masanga ziekenhuis. Lars: “Wouter kreeg een spoedcursus 3D-printen en daarna begon de samenwerking met het lokale team. Toen ik terug was in Nederland, maakte ons Nederlandse team in het 3D lab van het Radboudumc het design van de prothese en printte Wouter het vervolgens in het Masanga ziekenhuis uit.” 

Prijs

Het project groeide al snel door en verschillende universiteiten raakten geïnteresseerd. “Technisch geneeskunde studenten van UTwente en TU Delft kwamen richting Sierra Leone en namen het stokje over van Wouter”, legt Lars uit. Het ETZ heeft een belangrijke rol gespeeld in de bekendheid van het project. “Het faciliteren van alle aandacht heeft veel goeds betekend voor dit project, want hierdoor kwamen er veel mooie samenwerkingen met zowel industrie als universiteiten. Daarnaast zijn er ook mooie prijzen gewonnen: onder andere de aanmoedigingsprijs van de Albert Schweitzer Prijs, onderzoeksprijs van de Nederlandse Revalidatiedagen en een grant van de international Society for Prosthetics and Orthotics”, vertelt Lars. Merel van der Stelt, technisch geneeskundige, heeft voor haar stageonderzoek de Prof. dr. G.P. Vooijs Award gewonnen, de prijs voor het meest klinisch relevante onderzoek van Nederland, en is heden de dragende kracht achter het project. Ze volgt de komende jaren een PhD traject op dit onderwerp. Ze begeleid daarnaast meerdere studenten van hogescholen en technische universiteiten waarbij samenwerkingen ontstaan tussen design, techniek en kliniek. Recent heeft ze onze eerste follow-up resultaten gepubliceerd in EClinicalMedicine, gepubliceerd door The Lancet.
3D lab project Sierra Leone Lars Brouwers

3D-lab

Inmiddels staat in het ziekenhuis in Sierra Leone een 3D-lab en is het project geadopteerd door verschillende onderwijsinstellingen. Lars: “twee 3D-printers, een scanner en een paar converters zorgen voor onze workflow. Onderdeel van de verduurzaming is dat we langzaam de lokale mensen leren hoe ze deze apparatuur moeten gebruiken.” Ook is een groep promotoren uit het Radboudumc en Amsterdam UMC en copromotoren (waaronder Lars) bezig met nieuwe onderzoeken. “Er zijn verschillende projecten aan de gang, zoals het zo makkelijk mogelijk maken van de apparatuur voor de lokale artsen door gebruik te maken van Artificial Intelligence en het vervolgen van patiënten over de jaren met 3D geprinte protheses om de kwaliteit van leven te blijven meten. Daarvoor heeft Merel opnieuw een auto naar Sierra Leone gereden, die nu dient als onderzoek auto.”

Hologram

Samen met Mike Bemelman, traumachirurg, en Jan Heyligers, vaatchirurg, houdt Lars zich bezig met innovaties in het 3D-lab van het ETZ. “Op dit moment hebben we een aantal projecten lopen. Zo doen we onderzoek naar 3D-geprinte casts als uitbreiding op het gips. Een ander project is dat we kijken hoe hologramgeleide chirurgie zoveel mogelijk toegepast kan worden, dit doen we met behulp van 3D visualisatie systemen en de Microsoft Hololens. Door deze systemen komen operaties beter in beeld.”


3D lab project Sierra Leone Lars Brouwers
Het 3D lab in Sierra Leone