Gemalen voeding niet langer ‘smet op blazoen’ van koks

8 juli 2021

 

Sommige mensen kunnen door een ziekte of ongeluk (tijdelijk) niet goed kauwen of slikken. Zij krijgen gemalen of vloeibare voeding. Gemalen voeding is gewone voeding die fijngesneden of gemalen is en geen harde stukjes bevat.​ De koks van het ETZ gaan de gemalen voeding 'met twee levels omhoog brengen'. “Een veel gehoorde, en overigens terechte, klacht was dat de uitstraling van een gemalen maaltijd in schril contrast stond tot een gewone en zelfs een vloeibare maaltijd", vertelt Henk van Meerendonk, teamleider Voeding. 

Gemalen voeding niet langer 'smet op blazoen'

'Smet op het blazoen'

Twee jaar geleden zijn de koks in het ETZ met een ander concept voor alle voeding aan de slag gegaan. “Dat kostte ons ontzettend veel kruim. Nadat we een tijdje draaiden met dit concept, kregen we vanuit de Logopedie en andere afdelingen opmerkingen over de gemalen maaltijden.  Deze voeding bleef qua uitstraling achter. Dat viel voor ons minder op", geeft Henk eerlijk toe. “Lang verhaal kort: we kregen veel klachten, maar wisten niet hoe we het beter konden doen." Dit onderwerp bleef al die tijd een smet op het blazoen van Henk en de andere koks. “Daarom zijn we met koks en logopedistes samengekomen en hebben we een drietal sessies georganiseerd en 'out-of-the-box' geprobeerd om gemalen maaltijden te pimpen."

Moderner tintje

Ondanks dat ze eerst niet dachten dat zij het verschil konden maken, is dat er toch gekomen. Een van de uitgangspunten van deze sessies is dat naast dat de voeding mooi, goed en gezond moet zijn, ook de uitstraling een moderner tintje moet krijgen. “Daarom gaan we aardappelpuree voortaan in mooie rozetten spuiten, proberen we gemalen groente in een ovale vorm te serveren en presenteren we het gemalen en vlees met de jus in kleine gietijzeren pannetjes. Tezamen met het kleurrijke servies dat al werd toegepast krijgt de maaltijd veel meer smoel."

Vloeibare gerechten niet langer 'smet op blazoen' koks

Tunnelvisie

Henk steekt de hand in zijn eigen boezem. “Misschien hebben we te lang met een bepaalde tunnelvisie gewerkt. Je moet bij het maken van gemalen maaltijden wel kijken met de bril van iemand die een gemalen maaltijd eet. Als je objectief probeert te kijken, zie je dat de maaltijd volgens de nieuwe standaard meer uitstraling heeft. We zijn erg blij dat we dit nu aanpakken."

Breed assortiment

Maar wat kunnen patiënten dan verwachten? Henk vertelt dat patiënten een breed assortiment met een smakelijke uitstraling krijgen. “Iets wat we hebben geprobeerd is om nasi goreng te malen. Eerst lukt dat niet. Als je rijst maalt wordt het een grote bal, daarom gaan we nu Nasi Goreng maken met couscous. Erg lekker, je proeft het verschil bijna niet! Voorheen kreeg gemalen voeding ook geen garnering, omdat mensen zich daardoor makkelijker verslikken. Nu gaan we gebruikmaken van risicoloze garneringen. Ook de desserts krijgen nu bijvoorbeeld honing- of aardbeisiroop."

Begin oktober gaat het concept echt van start. Het leek ons verstandig om na de zomervakantie te beginnen. Zodat we nog genoeg tijd hebben om iedereen goed te informeren. Daarnaast geeft dat extra ruimte om de puntjes op de 'i' te zetten en materialen zoals nieuwe kleine pannetjes, garneringen en ovale knijpers te bestellen", aldus Henk.​