Na drukke periode sluit corona-afdeling Optiflow de deuren

30 juni 2021

​Het cohort Optiflow - waar coronapatiënten extra ondersteuning krijgen bij de ademhaling - is gesloten. Een positieve mijlpaal. Zo komt er een einde aan de Covid-cohortzorg in de kliniek van het ETZ. Hoewel Covid-19 nog niet verdwenen is uit ons ziekenhuis, is dit een grote stap vooruit bij het weer oppakken van de gewone zorg. 

Na een lange, intensieve periode op de corona-afdeling(en), is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Joost Morssinkhof, organisatorisch hoofd Longgeneeskunde, vindt het bevrijdend. “Het voelt heel gek dat we nu deze laatste cohortafdeling kunnen sluiten. Het betekent dat we de draad van het normale werk weer op kunnen pakken, het team kijkt daar enorm naar uit."

De zorgverleners zijn blij met het sluiten van cohort Optiflow en het weer oppakken van de reguliere werkzaamheden.
De zorgverleners zijn blij met het sluiten van cohort Optiflow en het weer oppakken van de reguliere werkzaamheden.

​​​Gevoel van s​amen

De afdelingen Interne Geneeskunde, Urologie en Longgeneeskunde hebben zich op het cohort Optiflow flink ingezet. Joost: “Hoewel deze afdelingen nooit zo intensief samenwerken, hebben ze hier de krachten weten te bundelen. De collega's van deze specialismen hebben de afgelopen periode het grootste deel van de zorg voor hun rekening genomen. Dat verdient zeker veel waardering. We zijn met zijn allen trots op de geleverde prestaties, daarvoor verdient iedereen een dikke pluim."

​​Reguliere zorg

In de zomerperiode blijft de afdeling Longgeneeskunde nog op ETZ Elisabeth. “Nu het cohort er niet meer is, zijn we een algemene beschouwende afdeling. Na de zomer verhuizen we richting ETZ TweeSteden en gaan daar de afdeling Longgeneeskunde inrichten", vertelt Joost. Wel blijft Covid-19 zijn aandacht houden. “We weten nog niet precies hoe Covid-19 zich verder gaat ontwikkelen en wat er ons in het najaar misschien nog te wachten staat, wie weet begint dan alles weer opnieuw. De komende periode wordt daarom heel spannend."