Verpleegkamer speciaal ingericht voor terminale patiënten

15 april 2021

Op locatie ETZ Elisabeth kan voortaan op de verpleegafdeling Oncologie een ziekenhuiskamer tijdelijk ingericht worden als afscheidskamer, voor palliatieve zorg. Met sfeervolle, huiselijke aankleding halen de verpleegkundigen het klinische 'gevoel' weg bij patiënten en familieleden.

Als het zeker is dat een terminale patiënt in het ziekenhuis komt te overlijden, kan sinds kort de patiënt of familie kiezen om de kamer te bekleden als afscheidskamer. Verschillende attributen maken de klinische ziekenhuiskamer huiselijker. Denk aan een kleurig dekbedsprei, een houten kast met een fotolijst erop en een kaars naast het bed.

Een kamer is speciaal ingericht voor terminale patiënten.

​Het idee is bedacht door oncologieverpleegkundige Monique van Rens. “Ik merkte tijdens het werken dat er bij ons niks was om het voor een patiënt 'warmer' te maken. Een geboorte in het ziekenhuis is mooi en sfeervol, maar het overlijden is vooral heel klinisch. Ik voelde dat dat anders kon en wilde graag zoveel mogelijk een thuisgevoel creëren voor de patiënten op de palliatieve afdeling." Ze zag dat een ander ziekenhuis ook een afscheidskamer had, daar haalde ze haar inspiratie vandaan.  

Meteen gebruikt

Op de deur is duidelijk om welke kamer het gaat.Toen Monique uitleg over de afscheidskamer wilde geven aan de aanwezige collega's, kwamen de attributen meteen goed van pas. Van Rens: “Toevallig lag er net een patiënt die er gebruik van wilde maken. De man ging samen met zijn partner even beneden roken en toen hij terug kwam, was zijn kamer al ingericht. De patiënt was enorm blij met de andere uitstraling." De kamer biedt zo meer de mogelijkheid om op een menswaardige manier afscheid te nemen.

Er is goed nagedacht over de attributen die zijn aangeschaft om de afscheidskamer in te richten. Zo is er een verplaatsbare wand beschikbaar om medische apparatuur, zoals een zuurstofapparaat, achter te verbergen. Ook is er een raamplakker met gedroogde bloemen die buiten op de deur geplakt kan worden, zodat de verpleegkundige weet dat de kamer een afscheidskamer is. “We hebben ook een kast met veel opbergruimte. In sommige lades hebben we spelletjes liggen, zoals Rummikub of Yahtzee. Als de patiënt dan moet wachten of de familie waakt, kunnen ze deze spelletjes spelen", vertelt Monique. Daarnaast is het ook mogelijk om een persoonlijke 'touch' te geven aan de kamer door foto's in het fotowandje te zetten en is er een diffuser die lavendel of eucalyptus verspreidt voor een rustgevend gevoel.

​Cursus

Monique werkt sinds 2019 op de afdeling Oncologie, waar ze nu een cursus palliatieve zorg volgt. “Vanuit de opleiding kreeg ik de opdracht om iets nieuws te verzinnen voor onze afdeling. Mijn idee werd meteen enthousiast ontvangen door mijn collega's en we zijn direct aan de slag gegaan", licht Monique toe. Binnenkort presenteert ze de gerealiseerde afscheidskamer aan de andere cursisten.