Kinderboek om in gesprek te gaan over epilepsie

7 april 2021

Spiedi is een mooi voorlichtingsboek om met kinderen in gesprek te gaan over epilepsie. Op verzoek van auteur Theo Heisen hebben ambulant begeleiders van het LWOE een flinke stapel boeken aan kinderneuroloog Jikke-Mien Niermeijer en verpleegkundig specialist Nicole Damen van het ETZ overhandigd.

Het boek is bedoeld voor alle kinderen die te maken krijgen met epilepsie; omdat ze het zelf hebben of omdat ze iemand kennen met epilepsie. In de uitgave worden thema’s behandeld als: hoe vertel ik het mijn klasgenoten, pesten en het wel of niet dragen van een helm op de fiets.

Twee versies

Er zijn twee verschillende boeken van ‘Spiedie’. Het groene boek is bedoeld voor jongere kinderen (van 3 tot en met 5 jaar) en het paarse boek voor de oudere kinderen (van 6 tot en met 10 jaar). In de twee boeken zijn verschillende illustraties te zien die het makkelijk en leuk maken voor kinderen om epilepsie te begrijpen. In beide boeken wordt uitgelegd wat epilepsie en andere moeilijke termen zoals kinderneuroloog inhouden. Dit wordt op een speelse manier gedaan door het verhaal te vertellen door de ogen van hondje Spiedie, die een baasje (Maaike) heeft met epilepsie.


Kinderneuroloog Jikke-Mien Niermeijer (r.) en verpleegkundig specialist Nicole Damen zijn blij met de geschonken boeken.

Enorm blij

Jikke-Mien Niermeijer en Nicole Damen stellen de schenking zeer op prijs. “We zijn enorm blij met de boeken, die we nu aan de kinderen kunnen geven om hun diagnose duidelijker voor ze te maken. We omarmen de samenwerking met het Landelijk Werkverband Onderwijs & Epilepsie  van harte, dus het is een blijk van onderlinge waardering dat deze organisatie de boeken komt overhandigen”.

Enthousiast

Ambulant onderwijskundig begeleiders Marjon Milatz, Felia van Hengstum en Daphne van Nunen waren namens LWOE aanwezig bij de overhandiging van de boeken. Van Nunen: “We zijn blij dat het ETZ enthousiast is over de boeken, we denken namelijk dat deze veel duidelijkheid bieden. Ook voor ouders is dit een handig boekje om even doorheen te bladeren.”
 
LWOE staat in nauw contact met de afdeling Kinderneurologie. De organisatie helpt en begeleidt kinderen en jongeren met epilepsie door het hele land. Zodra de neuroloog de diagnose stelt dat een kind epilepsie heeft, gaat LWOE aan de slag met het informeren van kind, ouders en leraren.
 
De organisatie houdt binnenkort weer een voorlichtingsavond voor het ETZ om kinderen, ouders en leraren te informeren over epilepsie. Deze voorlichtingsavond vindt plaats op donderdag 3 juni 2021 via een online webinar.

Kinderneuroloog Jikke-Mien Niermeijer (r.) en verpleegkundig specialist Nicole Damen zijn blij met de geschonken boeken.