Tweede online bariatriecafé Obesitas Centrum is succes

4 maart 2021

​​​​Het Obesitas Centrum hield in februari een tweede online bariatriecafe met 14 patiënten die een bariatrische operatie (ter behandeling van overgewicht) hebben ondergaan. Tijdens het bariatriecafé deelden lotgenoten hun ervaringen en gaven elkaar tips over hoe je een gezonde leefstijl na je bariatrische operatie zo goed mogelijk kunt volhouden. 

Zorgverleners luisteren naar de patiënten die hun verhaal vertellen.
Zorgverleners luisteren online naar de patiënten die hun verhaal vertellen

Patiënten van het Obesitas Centrum hechten veel waarde aan lotgenotencontact. Door corona kon dat natuurlijk niet live. De online bijeenkomst werd heel goed ontvangen. Patiënten vinden het prettig om lotgenoten te ontmoeten, er wordt oprecht geluisterd en ze hebben het gevoel dat ze zichzelf kunnen zijn. Zij voelen zich gestimuleerd door de ervaringen en tips van lotgenoten. 

Online sportles

Het bariatriecafé werd gecombineerd met een online proefles armtraining op stimulerende muziek door gastdocent Marjo.  

Nieuw moment

Er blijkt ook behoefte te zijn bij patiënten die nog niet zijn geopereerd. Het Obesitas Centrum verwacht binnenkort een online bariatriecafé te houden voor patiënten die nog wachten op hun operatie. Houd onze website hiervoor in de gaten.
 

Deelnemers

Wie wonen nou eigenlijk zo'n café bij? Vier patiënten willen hun verhaal graag met ons delen.

Anja Visker (58 jaar): "Je bent nooit te oud om opnieuw te beginnen"

Anja Visker is webcoördinator bij de Universiteit van Tilburg en geopereerd in december 2019. Ze is veertig kilo afgevallen. Vanaf haar zesde jaar kampte ze al met overgewicht, ze wist niet beter. Na vijftig jaar tevergeefs knokken was ze klaar voor de operatie. Tegen twijfelaars zegt ze dan ook: “Wacht niet zo lang, het leven wordt er een stuk makkelijker van. Door mijn obesitas was ik bijvoorbeeld bang van een trap te vallen, dat heb ik niet meer. Ook ben ik binnen twee jaar van mijn diabetes af en voel ik me veel energieker. Ik sta letterlijk en figuurlijk steviger op mijn benen en heb meer zelfvertrouwen. Sinds mijn 18e durfde ik niet meer auto te rijden. Voor het obesitastraject moest ik wel rijden dus ik heb stiekem zeven lessen genomen en een auto aangeschaft. Hier ben ik best trots op, het geeft me zoveel vrijheid. Zo zie je maar, je bent nooit te oud om opnieuw te beginnen." ​

Hoe gaat het nu? “Ik blijf best stabiel en dat is hoopvol tijdens corona, mede met de hulp van het Obesitas Centrum. Tegen anderen zou ik willen zeggen: maak daar gebruik van. Als je het contact niet meer hebt kruip je terug in je cocon, de kans op terugval wordt dan groter en dat wil ik voorkomen."

Anja voor haar operatie  Anja na haar operatie.
Anja vóór (links) en na haar operatie.

Marion Vermeer (58 jaar): "Bespreek waar je mee zit en laat je niet afschepen"

​​Voor Marion Vermeer, administratie medewerkster, was obesitas een enorme belemmering. Ze kon bijvoorbeeld niet meer traplopen naar haar werk op de tweede etage. Twee jaar geleden ontmoette ze de man van haar leven, hij had een gastric bypass gehad. Toen ze zag wat het hem opleverde, wilde ze ook een operatie. “Sommige mensen hadden zoiets van die wil wat afvallen en aandacht, maar mijn bedrijfsarts en vele anderen stonden er gelukkig wel heel positief in. Ik ben na vier maanden pas weer volledig gaan werken. Tegen lotgenoten zou ik willen zeggen: neem je tijd om te herstellen, het is niet zomaar iets." 

Bij haar man vindt ze een luisterend oor, iemand die het begrijpt en haar stimuleert als het even tegenzit. Marion moet uitkijken met wat ze eet, anders komt ze zichzelf tegen. Haar maag is nu zo groot als een kiwi, daarom eet ze langzaam en minder. Toch merkt ze positief op dat het gezellig is langer aan tafel te zitten. Ze is super blij dat ze het heeft gedaan. “Het is zo leuk om voor je kledingkast te staan en te kijken wat je kan wegdoen." Sinds de operatie staat ze weer vrolijk in het leven en heeft ze weer zin om dingen te doen. Haar advies luidt dan ook: “Bespreek waar je mee zit en laat je niet afschepen, het kan zo'n groot verschil maken in je leven." 

Marion voor haar operatie. Marion na haar operatie.
Marion vóor (links) en na haar operatie.

Daniële van Klaveren (47 jaar): "Mama ik kan je ellebogen aanraken als ik je omhels"

De emmer liep over na het overlijden van haar ex-man. Daniële van Klaveren (notarieel medewerkster) wist dat ze alles van haar kinderen wilde meemaken maar met haar gewicht van 170 kg niet oud zou worden. “Op citytrip in Berlijn was de lift kapot in ons hotel. Ik zei: jongens ga maar, ik kom wel een keer. Ik kon wel huilen van frustratie. Toen was het genoeg geweest, ik moest actie ondernemen."

Sinds ze geopereerd is en een gastric sleeve heeft, is er een wereld voor haar opengegaan. “Ik ben veel relaxter en zelfs op mijn werk zijn ze nog meer tevreden. Thuis zijn de kinderen super blij dat we weer dingen kunnen ondernemen. Ik voel me echt fantastisch. Mijn zoon van tien zei laatst: "Mama ik kan mijn ellebogen aanraken als ik je omhels!" Zelfs mijn twee teckels weten niet wat ze meemaken, hun pootjes worden nog korter door het vele wandelen maar ik hoor ze niet klagen", lacht Daniële.

Toch begint de uitdaging straks wanneer ze op haar streefgewicht van negentig kilo zit. Ze is al twee keer eerder in haar leven vijftig kilo afgevallen en na vijf jaar was ze weer terug bij af. “Ik heb afgesproken dat ik het eerst zelf oplos met de handvatten van het Obesitas Centrum, maar wanneer het niet lukt neem ik snel contact op. Je doet het niet alleen."

Daniele voor haar operatie. Daniele na haar operatie
Daniële vóór (links) en na haar operatie. 

Carlijn van Beek (30 jaar): "Doe het voor jezelf, niet voor je omgeving"

Carlijn van Beek wacht nog op haar operatie.Carlijn van Beek is 30 jaar en heeft morbide obesitas. Ze wil graag naar een veilig gewicht van 75 kg. Op 22 december stond haar operatie gepland, maar wegens corona is deze uitgesteld. Het is onbekend wanneer ze nu wordt geopereerd. Carlijn is zelfstandig al twaalf kilo afgevallen, dit geeft haar vertrouwen dat ze straks na de operatie goed op gewicht kan blijven. Voordat ze besloot voor de operatie te gaan, heeft ze grote stappen gezet in haar mentale ontwikkeling. Ze zoekt nu hulp ergens anders dan in eten. Wanneer ze zich rot voelt, belt ze een vriendin en kan ze er weer tegenaan. Tegen lotgenoten zegt ze: “Pak de eetstoornis aan voor je operatie, vraag jezelf bijvoorbeeld af waarom je iets te eten pakt. De mensen die dat niet doen, vallen weer terug in oude patronen. De operatie is een hulpmiddel, geen wondermiddel." Mensen in het Bariatrisch online café hebben mij vijf jaar na hun operatie geïnspireerd en zo wil ik ook mensen inspireren. Het is vervelend dat mijn operatie is uitgesteld, maar ik kan vast mijn conditie opbouwen en de zes eetmomenten helpen me nu al bij mijn dagindeling. Ik hoop dat ik mezelf straks weer in de spiegel wil zien, dat ik mezelf mooi vind.

Mijn advies is: doe het voor jezelf, voor je omgeving houd je het niet vol." ​