SEH-verpleegkundigen versneld opgeleid op de werkvloer

1 maart 2021

Zeven gespecialiseerd verpleegkundigen hebben de nieuwe opleiding op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het ETZ afgerond. Het is de eerste lichting van de zogenoemde Professionals in Opleiding (PIO’s). Zij hebben op succesvolle wijze deelgenomen aan een nieuwe manier van opleiden, die het ziekenhuis samen met Fontys heeft opgezet.

“Als je voor deze opleiding kiest heb je maar één doel voor ogen, een goede SEH-verpleegkundige worden. Dit is voor ons een droom die uitkomt”, zeggen Simone Walraven en Liselotte den Haan, die zichzelf nu officieel SEH-verpleegkundigen mogen noemen.

Ook medestudent Jeroen Vriens is nu PIO-af: “Ik had al ervaring als operatieassistent en heb nu mijn kennis verbreed.” Door corona was hun diploma-uitreiking via een livestream te volgen voor collega’s en familieleden. Tevens namen de PIO’s Joep Loots, Kevin Verbraak, Lucia San Miguel Perez en Margo Martens vrijdag 26 februari hun diploma in ontvangst. Ook zij hadden al jarenlang ervaring als verpleegkundige of operatieassistent maar mogen zich nu SEH-verpleegkundige noemen. Dankzij hun opleiding in het Zorg Innovatie Centrum op de SEH. 

Het ETZ heeft er zeven nieuwe SEH-verpleegkundigen bij.
Het ETZ heeft er zeven nieuwe SEH-verpleegkundigen bij.

Zorg Innovatie Centrum

Een Zorg Innovatie Centrum (ZIC) kan - door de nieuwe en moderne manier van opleiden - op een afdeling meer dan het dubbele aantal verpleegkundigen opleiden. Nu worden er op de SEH van het ETZ 25 verpleegkundigen gelijktijdig opgeleid. Dat klinkt als muziek in de oren in een tijd waarin heel ziekenhuisland schreeuwt om SEH-verpleegkundigen. Ruim een jaar geleden startte het ETZ als eerste ziekenhuis in Nederland ook met een ZIC op de SEH. Jeroen legt uit: “Het is een competentiegerichte manier van leren. Iedereen heeft zijn eigen vooropleiding en je leert bij op het vlak waar je minder ervaring in hebt.”

Level 1 traumacentrum

“We hebben bewust voor het ETZ gekozen”, vertellen Simone en Liselotte. “Het werken in een level 1 traumacentrum maakt onze baan op de Spoedeisende Hulp nog interessanter en uitdagender. Als je van dynamiek, diepgang en aanpakken houdt, is dit dé plek om te leren en werken”, voegt Jeroen toe.

Samenwerking

De opleiding op de SEH is tot stand gekomen door een samenwerking met Fontys Hogescholen en het Zorg Innovatie Centrum (ZIC) van het ETZ. De studenten leren door te werken in de praktijk. Verpleegkundigen worden tijdens hun hele dienst begeleid door een coach op wie ze altijd voor elke vraag kunnen terugvallen. Iedere dienst krijgen ze een andere coach toegewezen zodat ze van alle collega’s met verschillende kwaliteiten leren.  Deze manier van opleiden werkt en motiveert. De leerlingen worden professionals in opleiding (PIO) genoemd. Het zijn al verpleegkundigen met enorm veel ervaring in hun rugzak. Deze opleiding zorgt ervoor dat het een uitgebreide backpack wordt.

Groepsgevoel

“Wat ons echt heeft verrast, is het groepsgevoel dat ontstaan is. In het begin was het pittig, door corona was het een bijzondere tijd om opgeleid te worden. De opleiding was voor iedereen wennen, zowel voor ons als voor de coaches die ons begeleiden. We zijn echt naar elkaar toe gegroeid en hebben een goede band gekregen”, besluiten Simone en Liselotte.   

Andere ziekenhuizen tonen volop belangstelling en kwamen al kijken naar het ZIC in het ETZ.

Iets voor jou?

Ben jij verpleegkundige en opzoek naar verdieping en meer specialisme? Klik dan hier voor meer informatie over de spoedeisende hulp (SEH) opleiding van Fontys.

Ben je operatieassistent, anesthesiemedewerker of medisch hulpverlener? Klik dan hier voor de basisopleiding acute zorg (BAZ).     

In de media

Het Brabants Dagblad maakte een mooie reportage van dit hoogtepunt (premium).