Nieuwe polikliniek Mond-,Kaak- en Aangezichtschirurgie in ETZ

30 maart 2021

De polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) is verbouwd. De wachtruimte is behoorlijk uitgebreid en de behandel- en spreekkamers zijn in een nieuw jasje gestoken. Vanaf deze week zijn patiënten welkom op de nieuw ingerichte polikliniek, route 6 in ETZ Elisabeth.

Er was door het toegenomen aantal behandelingen grote behoefte om de polikliniek flink uit te breiden. 280 vierkante meter aan oppervlakte is er bijgebouwd. Dankzij de verbouwing heeft de polikliniek MKA-chirurgie eveneens een grotere, ruimere wachtkamer gekregen, volledig ingericht om ook voldoende afstand tot elkaar te bewaren. Het meubilair heeft met de aardekleuren een rustige en frisse uitstraling.

De nieuwe, ruim opgezette wachtkamer van de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie. FOTO: ETZ Fotografie & Film Foto’s mogen vrij van rechten worden gebruikt.
De nieuwe, ruim opgezette wachtkamer van de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie. FOTO: ETZ Fotografie & Film Foto’s mogen vrij van rechten worden gebruikt.

Nieuwste apparatuur

De polikliniek heeft zeven behandelkamers en twee spreekkamers. De hele polikliniek inclusief het meubilair en de medische hulpmiddelen zijn vernieuwd. De ruimtes zijn voorzien van levensgrote afbeeldingen met vogels. De behandelkamers zijn zo ingericht dat zorgverlener en patiënt elkaar beter kunnen aankijken. “Dat vind ik een grote verbetering, want zo kan ik veel beter contact maken met mijn patiënt in plaats van met mijn rug naar de patiënt toe achter de computer te zitten”, zegt Erik Nout, mond-, kaak- en aangezichtschirurg.

In de röntgenruimtes staat een zogeheten OPG-toestel, om röntgenfoto’s van het hele gebit mee te maken, en een gloednieuwe conebeam CT-scan. Met dit geavanceerde apparaat kunnen in één keer 3D-foto’s als een scan worden gemaakt van het hele aangezicht, inclusief de schedel en mondholte. Het apparaat werkt met een zeer lage stralingsdosis. “Met deze gloednieuwe scan kunnen we grotere foto’s dan voorheen maken. Daardoor hoeven we patiënten minder te belasten, want dat gebeurt nu in één keer. Het nieuwe apparaat komt vooral goed van pas voor patiënten die een ingrijpende kaakoperatie of reconstructie moeten ondergaan”, aldus Nout. “Op deze manier kunnen we onze operaties nog beter in 3D voorbereiden dan voorheen het geval was.”

De nieuwe polikliniek heeft zeven behandelkamers. FOTO: ETZ Fotografie & Film Foto’s mogen vrij van rechten worden gebruikt.
De nieuwe polikliniek heeft zeven behandelkamers. FOTO: ETZ Fotografie & Film Foto’s mogen vrij van rechten worden gebruikt.

Over de polikliniek

Bij de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie worden patiënten behandeld aan het aangezicht, de mond, de kaak of het hoofd-halsgebied. Er worden veel chirurgische behandelingen uitgevoerd onder lokale verdoving. Denk aan het trekken van verstandskiezen, een wortelpuntbehandeling of het plaatsen van implantaten. Daarnaast worden ook kleine esthetische ingrepen verricht, zoals botox en fillerbehandelingen en ooglidcorrecties.

Verder vinden op de polikliniek spreekuren plaats van uitgebreidere behandelingen of ziektebeelden, zoals schisis, kaakverplaatsingen, aangezichtstrauma’s, speekselklieraandoeningen, schedelreconstructies en behandeling van hoofd-halskanker. Het ETZ heeft een erkenning voor topklinische zorg aan patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied. Ook de controles na een operatie vinden op de polikliniek plaats. Ga voor meer informatie naar www.etz.nl/mka.

Centrum Bijzondere Tandheelkunde

Een groot voordeel van de verbouwing is dat het Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) voortaan bij de polikliniek is gevestigd. De MKA-chirurgen en specialisten werkzaam bij het CBT kunnen daardoor sneller en laagdrempeliger met elkaar overleggen. Nout: “Dat komt de zorg voor patiënten, in het bijzonder patiënten met hoofd-halskanker of vergaande problemen met prothesen, ten goede. Zeker omdat dit vaak gaat om complexe problematiek waar veel multidisciplinaire zorg bij komt kijken.”
Het CBT richt zich op patiënten bij wie behandeling in de algemene tandartsenpraktijk niet goed mogelijk is door een ernstige aandoening of een handicap. Alle patiënten die via de afdeling MKA-chirurgie zijn verwezen naar het Centrum Bijzondere Tandheelkunde, komen in aanmerking voor zorgverlening en behandeling. Het CBT biedt vooral zorg op het gebied van kaakgewrichtsproblemen en het maken van gebitsprotheses.

De polikliniek MKA-chirurgie is alle werkdagen geopend op locatie ETZ Elisabeth. Ook op locatie ETZ Waalwijk blijft de poli vijf dagen per week open.

Bij de balie siert een uitvergrote foto van een vogel de achterwand. FOTO: ETZ Fotografie & Film Foto’s mogen vrij van rechten worden gebruikt.
Een uitvergrote foto van een vogel siert de achterwand. FOTO: ETZ Fotografie & Film Foto’s mogen vrij van rechten worden gebruikt.