Nieuwe MRI-scanner voor locatie ETZ TweeSteden

18 maart 2021

Een nieuwe MRI-scanner met meer comfort voor de patiënt en haarscherpe beelden. Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) plaatste gisteren een hypermoderne MRI-scanner op locatie ETZ TweeSteden. Een gedeelte van de ziekenhuisgevel moest tijdelijk worden verwijderd om de scanner op zijn plek te krijgen.

De nieuwe MRI-scanner - de Philips Ambition - behoort tot de jongste generatie scanners die meer comfort bieden aan de patiënt. Het apparaat is voorzien van een soort oog dat automatisch de ademhaling van de patiënt registreert. Dat zorgt voor haarscherpe beelden die veel details laten zien. De patiënt ligt bovendien comfortabeler door een verbeterd, zachter matras in de tunnel. En doordat de nieuwste scanners minder lawaai maken, hebben patiënten veel minder last van een hard kloppend geluid als ze in het apparaat liggen.

Voordelen

De nieuwe aanwinst heeft een magneet met een zogenaamde ‘Blue Seal’-techniek. Dat heeft een aantal voordelen. “Het dure en schaarse helium wordt nu amper meer gebruikt als koelvloeistof voor de magneet: zeven liter in plaats van 1500 liter. Dat maakt het apparaat aanzienlijk lichter in gewicht en goedkoper in het gebruik dan gangbare MRI-systemen. Het scheelt in dure onderhoudscontracten voor het jaarlijks bijvullen van het apparaat en is beter voor het milieu”, vertelt Jack Koolen, teamleider Radiologie.

De nieuwe MRI-scanner wordt voorzichtig het ziekenhuis binnen getakeld.
De nieuwe MRI-scanner wordt voorzichtig het ziekenhuis binnen getakeld.

Het was dinsdag 16 maart in alle vroegte een hele operatie om het meer dan twee meter lange zware gevaarte in de juiste onderzoeksruimte te krijgen. Het apparaat werd met een hele grote kraan uit de vrachtwagen getakeld en vervolgens de afdeling Radiologie ingerold.

Een MRI-scanner (Magnetic Resonance Imaging) is een hele sterke magneet. Het deel van het lichaam dat wordt onderzocht, ligt tijdens het onderzoek in het midden van de magneet (in de vorm van een tunnel). Op een MRI-scan ziet en beoordeelt de radioloog afwijkingen in de pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen en bloedvaten.

Tweede leven

Het ETZ voert ruim 26 duizend MRI-onderzoeken per jaar uit. Locatie ETZ Elisabeth heeft vier MRI-scanners en op ETZ TweeSteden staan er twee.
De oude MRI-scanner heeft - na veertien jaar trouwe dienst - buiten Nederland een tweede leven gekregen