27 februari 2021: een jaar corona

27 februari 2021

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg bezocht vandaag rond het middaguur het ETZ, in het kader van één jaar corona. Hij werd in het ziekenhuis ontvangen door bestuursvoorzitter Bart Berden en arts-microbioloog Jean-Luc Murk. Vervolgens ging de burgemeester in gesprek met zorgverleners van de corona-verpleegafdeling en de Intensive Care.

Burgemeester Weterings in gesprek met verpleegkundigen.Samen blikten ze terug op afgelopen jaar, dat door iedereen als bewogen en zwaar wordt ervaren. Omdat de besmettingscijfers niet minder worden en er nog steeds dagelijkse nieuwe coronapatiënten worden opgenomen, is er bij de ziekenhuismedewerkers zorg over de komende weken. Terwijl de samenleving snakt naar versoepeling van de maatregelen, bereidt het ziekenhuis zich achter de schermen voor op een nieuwe toestroom van patiënten. ‘We hopen uiteraard dat het niet zover komt, maar als het nodig is staan we er weer’, liet een van de verpleegkundigen de burgemeester weten.

In de media

Diverse media besteden aandacht aan een jaar coronazorg. Hieronder een opsomming.

  • Goedemorgen Nederland interviewde SEH-arts (interview start op 00:00:08 minuten). 
  • Brabants Dagblad interviewde 'patiënt 0', SEH-arts Sabine Wittens, arts-microbioloog Jean-Lus Murk en bestuursvoorzitter Bart Berden (premium).
  • Omroep Brabant deelt diverse coronaverhalen. Ook zond de omroep opnieuw onze documentaire 'Positief getest' uit, een ode aan het harde werk van onze medewerkers tijdens de eerste golf. 

NAZB

Netwerk Acute Zorg Brabant​ heeft, op basis van de door de ketenpartners beschikbaar gestelde cijfers, een overzicht gemaakt van één jaar coronacrisis in Brabant. Naast kengetallen over de eerste en tweede golf too​nt de factsheet cijfers van de vervolgzorg voor post-covid-19 patiënten in revalidatiecentra en geeft inzicht in het aantal overplaatsingen binnen en buiten de regio.​

Na de eerste patiënt nam het aantal coronapatiënt​​en in Brabant snel toe. De Brabantse (acute) zorgsector stond daardoor in de maanden na ‘patiënt nul’ in de frontlinie bij de opvang van de grote stroom patiënten die zich aandiende in de eerste lijn, bij de SEH-afdelingen en in de verpleeg-en verzorgingshuizen en thuiszorg. Met de hoge besmettings- en patiëntaantallen in de Brabantse zorgketen blijft de druk op de (acute)zorgsector hoog.