Patiënt gebaat bij ‘rijstkorrel’ in de tumor

14 oktober 2020

Als eerste ziekenhuizen hebben het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg de revolutionaire nieuwe lokalisatie-techniek Pintuition gebruikt bij borstsparende operaties. Door een tumor in de borst te markeren met een magnetische marker zo groot als een rijstkorrel, kunnen patiënten patiëntvriendelijker en efficiënter worden geopereerd, met betere cosmetische resultaten. Het systeem is ontwikkeld door Sirius Medical uit Eindhoven.

De radioloog brengt met een naald op de plek van de tumor een magnetische marker aan, op de millimeter nauwkeurig. Patricia Jansen (ETZ) en Maud Bessems (JBZ), chirurgen die de operaties uitvoerden, zijn enthousiast over de nieuwe methode. “Dit heeft zo veel voordelen, voor de patiënt en voor de operateur. We werkten tot op heden met een metalen ankerdraad. Dan steekt er een draad uit de borst, dat is voor de patiënt heel ongemakkelijk. Voor de chirurg is het voordeel dat je precies weet waar je moet opereren door het geluid dat het magneetzaadje maakt. We kunnen daardoor nog kleinere littekens maken en op veilige wijze minder van de borst wegnemen.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Chirurg Patricia Jansen toont de 'rijstkorrel'.

Minder stress

Bovendien kan de marker heel ruim van tevoren geplaatst worden, gelijktijdig met een andere afspraak. Dit in tegenstelling tot de draad, die de dag voor de operatie geplaatst moet worden. Jansen: “Deze nieuwe methode geeft minder stress en belasting rondom de operatiedag. Voor de patiënt heel fijn, want het is natuurlijk een hele spannende emotionele tijd.”

Klinische studie

De Pintuition is een precieze en gebruiksvriendelijke vinding van Sirius Medical uit Eindhoven. Om deze te testen is het afgelopen jaar in samenwerking met het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch een klinische studie uitgevoerd. Daaruit bleek dat de methode veilig is voor borstkankerpatiënten en presteert zoals bedoeld.

Maud Bessems, chirurg en onderzoeksleider: “De afgelopen jaren werkten wij in het JBZ met radioactieve zaadjes voor de lokalisatie van tumoren. De strikte regelgeving brengt een flinke belasting met zich mee voor de patiënten en het Borstcentrum. Sirius Pintuition heeft, net als radioactieve zaadjes, de voordelen van draadloze lokalisatie, maar dan zonder de radioactieve belasting. Daarnaast biedt het systeem millimeter-nauwkeurige feedback wat een verbetering is ten opzichte van de huidige standaard. Het is mooi om samen met een regionale startup zoals Sirius Medical te werken aan de verbetering van de operatietechniek voor borstkankerpatiënten en leiding te kunnen geven aan dit eerste klinisch onderzoek van het Pintuition systeem.”
De resultaten van de studie worden tijdens het Europese Congres voor Oncologische Chirurgen (ESSO 2020) op 23 oktober gepresenteerd.

Waarde toevoegen

Sirius Pintuition NeedleBram Schermers, die Pintuition ontwikkelde in het Antonie van Leeuwenhoek en medeoprichter is van Sirius Medical: “Met steun van onder meer de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) hebben we dit systeem ontwikkeld. Het is geweldig om te zien dat iets dat heel klein begon, nu in de praktijk wordt toegepast. Ik ben heel trots dat ziekenhuizen en patiënten hier nu de vruchten van plukken. Dit is echt een heel belangrijk moment voor Sirius Medical, want dit is precies wat wij willen doen: waarde toevoegen voor artsen en patiënten.”