ETZ stapt over op digitaal doktersrecept

15 oktober 2020

Patiënten krijgen niet langer een doktersrecept op papier mee na een bezoek aan het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis). Recepten voor medicijnen worden voortaan digitaal naar apotheken gestuurd. 

“Het digitaal versturen van recepten naar apotheken biedt veel voordelen”, zegt ziekenhuisapotheker Bjorn Brassé. “Allereerst een kortere wachttijd voor de patiënt. Bovendien kunnen recepten niet meer kwijtraken en komen ze eerder aan bij de apotheek. Apotheken kunnen na ontvangst het recept direct voorbereiden, nog voordat de patiënt aan de balie staat. Ook wordt door digitaal te werken veel papier uitgespaard, wat beter is voor het milieu.”

Medicatieveiligheid

Een belangrijk pluspunt is het verbeteren van de medicatieveiligheid, want door volledig digitaal te werken is er minder kans op fouten tijdens de verwerking dan bij een papieren recept. 

Apotheek

Het recept wordt verzonden naar de apotheek die door de patiënt is doorgegeven aan de specialist in het ziekenhuis. De medicatie kan alleen bij de vermelde apotheek worden opgehaald en niet langer bij een andere apotheek. Nagenoeg alle apotheken in Midden-Brabant, West-Brabant en Zeeland werken mee aan het digitaal versturen, ontvangen en verwerken van recepten. 

Patiëntenportaal MijnETZ

De patiënt kan ook via patiëntenportaal MijnETZ zijn voorkeursapotheek aanvinken. Dit vergemakkelijkt het verzenden van het recept, omdat dan de specialist deze apotheek snel kan selecteren in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD).

Een patiënt haalt medicijnen op in de apotheek. Het recept is digitaal verzonden naar de apotheek.
Een patiënt haalt medicijnen op in de apotheek. Het recept is digitaal verzonden naar de apotheek.