Bepaal zelf wanneer je de uitslag van je onderzoek ziet

14 oktober 2020

Benieuwd naar de uitslag van je onderzoek in het ETZ? Vanaf nu kunnen patiënten zelf bepalen wanneer zij de uitslagen ontvangen van het ETZ of van hun huisarts.

Een MRI of longfoto laten maken? Of wil je de uitslag van de biopsie weten die bij je afgenomen is?

Voor uitslagen van het laboratorium (zoals bloed en urine) kun je zelf de termijn kiezen wanneer je deze wilt zien: na 1, 7, 14, 21 of 28 dagen.
Voor uitslagen van de patholoog-anatoom en radiologische verslagen kun je kiezen voor: 7, 14, 21 of 28 dagen. Ook kun je ervoor kiezen om uitslagen nooit te zien via patiëntenportaal MijnETZ.

MijnETZ PatiëntenportaalKeuzemogelijkheden MijnETZ

Het ETZ vindt het belangrijk dat patiënten betrokken zijn bij hun behandeling. Patiënten hebben steeds meer keuze bij de inrichting van hun portaal. “We raden gebruikers wel aan goed na te denken over de keuze die ze maken,” zegt projectleider Femke van Wetten. “Patiënten moeten ook rekening houden met een vervelende of onverwachte uitslag die ze nog niet met hun zorgverlener besproken hebben. Ook kan een patiënt conclusies trekken die later niet juist blijken.”

Het is niet mogelijk om uitslagen direct telefonisch met de afdeling of zorgverlener te bespreken. “De uitslag wordt door de arts of andere zorgverlener tijdens een afgesproken consult besproken. Dit consult kan telefonisch, digitaal of in het ziekenhuis plaatsvinden.”

Hoe werkt het?

Patiënten krijgen bij het inloggen in MijnETZ een bericht met daarin een link naar een vragenlijst. In deze vragenlijst kunnen ze aangeven of en wanneer ze uitslagen willen inzien. Pas na het beantwoorden van deze vragenlijst, is de nieuwe inzagetermijn van kracht. De instellingen zijn op elk gewenst moment te veranderen.

TIP: Heb je binnenkort een onderzoek in het ziekenhuis? Pas dan de inzagetermijn van de uitslag desgewenst aan vóór dit onderzoek. Dan zie je de uitslag van uw onderzoek zoals aangegeven.

Verander je de inzagetermijn pas na je onderzoek, dan gelden de oude instellingen.

Voordeel voor patiënt

Door de inzagetermijn ruimer te nemen, kan de patiënt er voor kiezen om de uitslag eerst met de zorgverlener te bespreken en pas later het verslag in MijnETZ te lezen. Een patiënt met een chronische aandoening kan de uitslagen van het laboratorium nu snel inzien, al na een dag. Dat zorgt ervoor dat hij meer grip houdt op zijn ziekte zoals diabetes, multiple sclerose, cystic fibrosis (taaislijmziekte) of reuma.

MijnETZ

MijnETZ is een persoonlijke en beveiligde omgeving voor patiënten van het ETZ. Hier kunnen patiënten 24 uur per dag, 7 dagen in de week afspraken inzien, vragen stellen aan zorgverleners en delen van het medisch dossier bekijken. De informatie wordt opgehaald uit het EPD (Elektronisch Patiënten Dossier). In het EPD registeren zorgverleners actuele gegevens van patiënten die zij behandelen. Bijna 95.000 patiënten maken gebruik van MijnETZ.

Wist je dat MijnETZ al bijna 95.000 gebruikers heeft?