Snel uitslag van prostaatonderzoek

30 juli 2020

Het ETZ start met het snel opsporen van prostaatkanker. Binnen een dag weten mannen jonger dan 75 jaar of ze een afwijking hebben aan de prostaat.

Stel: je bent man, jonger dan 75 jaar en de huisarts heeft een verhoogde PSA-waarde vastgesteld. In het ETZ weet je dan binnen een dag of je een afwijking hebt aan je prostaat.

Uroloog Anton Breeuwsma

Uroloog Anton Breeuwsma

Uitslag binnen een dag

Ruim 600 mannen met een verhoogde PSA waarde gaan jaarlijks naar het ETZ om een diagnose te laten stellen voor de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen: prostaatkanker. Deze mannen moesten voorheen wekenlang wachten op de uitslag van het onderzoek. Nu komt hier verandering in. “De patiënt is om 9.30 uur in het ETZ en om 16.30 uur krijgt hij een telefoontje met de uitslag”, vertelt uroloog Anton Breeuwsma.

Weefselonderzoek

Is er sprake van een afwijkende uitslag? Dan volgt in dezelfde week een weefselonderzoek (biopsie). Enkele dagen later hoort de patiënt of hij prostaatkanker heeft. Daarna start het scan-onderzoek naar eventuele uitzaaiingen. De uitslag daarvan hoort de patiënt ook binnen een week. Breeuwsma: “Binnen twee weken weten patiënten waar ze aan toe zijn. De uroloog bespreekt met de patiënt de verschillende behandelmogelijkheden en iedere patiënt krijgt voortaan een persoonlijk behandeladvies.”

Behandelwijzer App en flyer

Bekijk de patiëntinformatie over Sneldiagnostiek prostaatkanker in de ETZ Behandelwijzer.

Bekijk ook de flyer over Sneldiagnostiek prostaatkanker.