Kort lijntje tussen COPD-patiënten en zorgverleners door app

12 juni 2020

COPD-patiënten op afstand gericht begeleiden. Dat kan in het ETZ sinds kort met een app. “Zo hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen.”

Bij COPD-patiënten kan het op het ene moment erg goed gaan, maar de week daarna weer slecht. Met een app kunnen patiënten iedere dag online in de gaten gehouden worden door de longverpleegkundigen. “Nu komen COPD-patiënten om de drie maanden naar het ziekenhuis. Maar het kan zo zijn dat het op dat moment goed gaat met de klachten van de patiënt. Wij willen contact als het minder goed gaat en korte lijntjes tussen patiënt en verpleegkundige”, vertelt longverpleegkundige Saskia van der Schoot. 

Met een app COPD-patiënten op afstand begeleiden.

Vragenlijst

De app kan op een computer, tablet of smartphone worden gebruikt. De patiënt vult met regelmaat een vragenlijst vanuit huis in. Zo kan het gesprek in de spreekkamer gerichter worden gevoerd. De antwoorden zorgen voor een snel en goed overzicht. “Aan de vragenlijst hangt een scoresysteem met gekleurde ballonnetjes. Zo zien wij in één oogopslag of het goed of slecht gaat en of we contact op moeten nemen. Zo voorkomen we een mogelijke opname”, licht verpleegkundig specialist COPD Esmée Dijsselbloem toe. 

SanaNet

Het bedrijf SanaNet is de maker van deze app die SanaCoach heet. Sananet maakt ook online apps voor patiënten met andere aandoeningen, zoals hartfalen, astma en Parkinson.