Therapie via het beeldscherm

11 mei 2020

Videobellen heeft een hoge vlucht genomen tijdens de coronacrisis, ook in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). De psychiaters en medisch psychologen zijn als eerste gestart met videoconsulten. “Veel patiënten lijken het prettig te vinden. Er is geen reistijd en patiënten voelen zich soms zelfs vrijer om te praten dan in de spreekkamer.” 

Ook voor het ziekenhuis heeft videobellen meerwaarde. “Wachtlijsten kunnen zo wellicht sneller weggewerkt worden en we kunnen een inhaalslag maken omdat we flexibeler zijn. Misschien ook door bijvoorbeeld straks avondspreekuren te gaan houden”, vertelt psychiater Joachim Tilanus.

Psychiater Harold Kuijper 'in gesprek' met een patiënt
Psychiater Harold Kuijper 'in gesprek' met een patiënt

Veilige verbinding

Videobellen werkt voor patiënten heel eenvoudig: zij hoeven niet in te loggen of een account aan te maken. Bovendien zorgt beeldbellen via Microsoft Teams voor een veilige en stabiele verbinding en is het AVG proof. 

Non-verbale signalen

De psychiaters en medisch psychologen hebben de afgelopen periode veel ervaring opgedaan met beeldbellen. “In het begin hadden we koudwatervrees voor het beeldbellen. In ons vak zijn de non-verbale signalen van patiënten ook heel belangrijk. We vragen ze nu voor het beeld te gaan zitten. We willen ook graag hun armen en handen zien en vragen zo nodig of ze ook een stukje willen lopen. Ook vragen we nu vaker naar lichamelijke onrust. Ik merk dat het zelfs gemakkelijker is om zaken bespreekbaar te maken. De mensen voelen zich thuis op hun gemak en dat merken we in de gesprekken, ze praten soms juist vrijer. We zijn ook gestart met groeps- en creatieve therapieën via videobellen. En ook dat werkt prima.”

Oplossing

Lang niet alle mensen met psychische problemen kunnen op afstand behandeld worden. “Wij blijven patiënten ook in de spreekkamer behandelen, dat blijft nodig. Er zijn altijd patiënten die we in het echt moeten zien, als is het nu op 1,5 meter afstand”, aldus Tilanus. 

Op steeds meer afdelingen beschikbaar

Het videobellen wordt de komende weken ook door steeds meer andere afdelingen gebruikt. Zo kunnen we meer patiënten een videoconsult aanbieden.