Anderhalve meter in het ETZ

22 mei 2020

“Het blijft werk in uitvoering waarbij flexibiliteit nodig is”

Deze zin gebruikte Mark Rutte in de persconferentie van dinsdag 19 mei jl.. Het geeft goed weer hoe de situatie in ons ziekenhuis nu is. We schalen de zorg langzaam op en moeten rekening houden met nieuwe regels. Dat valt niet mee. 

De regels

Om onze zorg zo veilig mogelijk aan te bieden, vragen we aan jou het volgende:

  • Je houdt in en om ons ziekenhuis 1,5 meter afstand.
  • Kom binnen via de hoofdingang van het ziekenhuis of via ingang West (ETZ TweeSteden).
  • Desinfecteer je handen zodra je het ziekenhuis binnenkomt.
  • Kom alleen naar je afspraak, dus zonder begeleider. Tenzij je begeleiding nodig hebt van een mantelzorger, dan mag er één mantelzorger meekomen. Ben je van vervoer naar het ziekenhuis afhankelijk van een bestuurder, dan mag deze begeleider je wel brengen maar niet in de wachtkamer plaatsnemen.
  • Kom maximaal 5 minuten voor de afspraak naar het ziekenhuis.
  • Verlaat het ziekenhuis na je afspraak zo snel mogelijk, tenzij je nog naar de Bloedafname of Radiologie moet.

Hoe houd ik 1,5 meter afstand?

Binnen de regels, zoals die hierboven staan, moeten we de bezoekersstromen in ons ziekenhuis regelen. Dat kan alleen als we met elkaar samenwerken. 

Wij hebben een groot vertrouwen in jou als patiënt en bezoeker. We gaan ervan uit dat je zelf goed kunt nadenken en je eigen grenzen kunt bepalen. Er zijn plekken in het ziekenhuis waar de ruimtes smaller zijn. Ook hierbij vertrouwen we erop dat we elkaar de ruimte geven en geduld met elkaar hebben. Komt een ander te dichtbij? Spreek die ander daar vriendelijk op aan. 

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Het is voor iedereen even wennen bij de hoofdingang.

Trappen/Liften

Er mogen maximaal 3 mensen in de lift. Het is fijn als je je daar aan houdt. Op veel trappen kun je elkaar makkelijk passeren, maar dat lukt niet altijd. Wacht dan geduldig onderaan de trap.

Plexiglas schermen

Bij de meeste balies staan schermen van plexiglas. Zo beschermen we onze medewerkers en bezoekers. Het plexiglas laat geluid gewoon door. Het is fijn als je vóór het scherm gaat staan en niet ernaast. 

Bloedafname

Wist je dat Diagnovum meer prikposten heeft? Je kunt daar ook terecht voor bloed prikken of materiaal inleveren. Zo voorkomen we een lange rij bij onze Bloedafname. Kijk voor een overzicht van de prikposten op de website van Diagnovum.

Maatregelen

Natuurlijk staan wij elke dag stil bij wat er beter kan. Zo zien we dat op onze afdeling Radiologie de wachtruimte te klein is. Hier gaan we iets aan doen. Soms ontstaat er een opstopping bij de hoofdingangen. Ook daar kijken we hoe we dit kunnen voorkomen. 

Meedenken

In ons land zijn we gewend om onze mening te geven. Logisch, want je gaat vergelijken. Met een ander ziekenhuis, met de supermarkt waar je komt. Zie je iets in ons ziekenhuis wat beter kan? Laat het ons dan vooral weten. Via onze website kun je je suggesties doorgeven