Drie miljoen euro voor ETZ voor onderzoek betere behandeling hersentumoren

22 april 2020

Welke behandeling is de beste keuze bij een hersentumor, als je niet alleen kijkt naar de medische kant maar ook meeweegt hoe de patiënt daarna zijn leven weer kan oppakken? Om dat optimaal in beeld te krijgen, krijgt de vakgroep neurochirurgie van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg een subsidie van drie miljoen euro van ZonMw. 

Bij de behandeling van een hersentumor is het heel belangrijk om de juiste balans te vinden tussen enerzijds de beste controle over de ziekte en lange overleving, en anderzijds optimaal persoonlijk functioneren van de patiënt. Het één gaat soms ten koste van het ander. Op dit moment is er nog onvoldoende informatie en kennis beschikbaar om samen met de patiënt de best passende keuze hierin te maken.

Zorgpad

Neurochirurg Geert-Jan Rutten: “Voor elke patiënt kunnen andere dingen belangrijk zijn. Als je gepensioneerd bent, maak je wellicht andere keuzes dan wanneer je veertig bent en nog volop aan het werk. In dat laatste geval zijn problemen met de concentratie of verandering in je fijne motoriek misschien veel ingrijpender. Dat soort factoren willen we ook in het zicht krijgen, zodat we met iedereen de best mogelijke keuze kunnen maken. We willen voor elke patiënt een individueel zorgpad maken, dat precies op hem of haar is afgestemd."

Neurochirurg Geert-Jan Rutten
Neurochirurg Geert-Jan Rutten

Met deze subsidie kan meer informatie worden verzameld, zowel over persoonlijke doelen van patiënten (met een e-Health tool) als over de structuur en functie van de hersenen (met nieuwe MRI-technieken). Met behulp van artificiële intelligentie worden modellen ontwikkeld voor het voorspellen van individuele behandeluitkomsten.  “We gaan onder meer uitvoerige analyses maken van MRI-scans, om beter te kunnen voorspellen welke behandeling voor een deel van de hersentumoren het meest geschikt is: een operatie of bestralen met het Gamma Knife”, vertelt neurochirurg Jeroen Verheul.  “Maar in het project bouwen we ook de ReMIND-app verder uit. Deze revalidatie-app is speciaal ontwikkeld voor hersentumorpatiënten die moeite hebben met het oppakken van hun leven na de behandeling.”

Neurochirurg Jeroen Verheul
Neurochirurg Jeroen Verheul

Grote expertise

Het onderzoek wordt gesubsidieerd door ZonMw, dat werkt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het is een vervolg op Experiment Topzorg (2015-2019), waar het ETZ als een van drie ziekenhuizen aan deelnam vanwege de grote expertise op het gebied van neurochirurgie en neurologie. In het huidige project wordt intensief samengewerkt met Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven.

Voor deze subsidie werden bijna zeventig aanvragen ingediend, waarvan er zes zijn gehonoreerd.  Rutten en Verheul zijn er blij mee: “Omdat we nu verder kunnen werken aan een behandeling die zo goed mogelijk aansluit bij het leven van mensen na de ingreep. Zorg is maatwerk, en hoe preciezer we dat kunnen doen, hoe beter dat is voor onze patiënten.”