ETZ print zelf ventielen voor zuurstofmaskers

31 maart 2020

De coronacrisis brengt veel creativiteit naar boven bij zorgverleners. Zo zijn de traumachirurgen van het ETZ in het eigen 3D-laboratorium gestart met het printen van ventielen voor zuurstofmaskers. “Dit is ons adequate antwoord op het dreigend tekort aan deze ventielen”, verklaart traumachirurg Mike Bemelman.

Bij de verpleging van coronapatiënten in het ETZ wordt gebruik gemaakt van Venturi zuurstofmaskers. Deze maskers zijn onder meer uitgerust met kleur gecodeerde ventielen. Via deze ventielen kan de concentratie van de ingeademde zuurstof worden ingesteld. De ventielen kunnen niet worden hergebruikt en worden daarom na gebruik weggegooid. Bemelman: “Omdat nieuwe bestellingen op zich lieten wachten, heb ik op internet gezocht naar technische informatie over het ventiel. Ik vond al snel de digitale tekening en die hebben we om weten te zetten in een printopdracht voor onze 3D-printers."

Het ventiel is een belangrijk onderdeel van het zuurstofmasker.

Goede buffer

In het 3D-laboratorium van de chirurgen staan drie printers. Daarmee worden normaal gesproken bijvoorbeeld botten of gewrichten geprint, die de chirurgen gebruiken bij de voorbereidingen op complexe operaties. Nu produceren de printers de klok rond ventielen voor de zuurstofmaskers. “Dagelijks gebruiken we in het ETZ 60 tot 80 ventielen, met de drie printers kunnen we nu ruim 100 ventielen per dag maken. We hebben een vierde printer in bestelling staan, waarmee we de productie verder kunnen opvoeren en een goede buffer kunnen opbouwen”, aldus Bemelman.

Traumachirurg Mike Bemelman toont de ventielen die in het 3D-lab van het ETZ zijn geprint.

Rode en groene variant

De printers printen een rode en een groene variant. Bemelman: “De rode laat een zuurstofpercentage van 40 procent door en de groene een van 60 procent. De opening van de diameter bepaalt hoeveel lucht er bij de zuurstof komt. Hoe groter de gaatjes, hoe meer lucht en minder zuurstof. Beide ventielen voldoen aan alle eisen, ze zijn dan ook door de afdeling Medische Technologie van het ETZ goedgekeurd na zorgvuldige inspectie. De ventielen zijn ook bestand tegen het verplichte alcohol-bad om ze te ontsmetten."

Omdat er veel vraag is naar de ventielen, wordt Bemelman door andere bedrijven benaderd. Hij stuurt de digitale bestanden desgevraagd op zodat ook zij aan de slag kunnen met het printen van de ventielen.

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.