Maagverkleiningen in het ETZ

5 februari 2020

Tv-programma De Monitor heeft maandagavond 3 februari op NPO2 aandacht besteed aan maagverkleiningen, om van morbide obesitas af te komen. Als reactie op de uitzending onderschrijft het obesitas-team van het ETZ de stelling dat alléén een maagverkleining niet werkt.

De operatie voor een maagverkleining is slechts een hulpmiddel. Om ook op lange termijn van de maagverkleining te kunnen profiteren is gedragsverandering, aanpassing van de leefstijl, een voorwaarde. Daarom doorlopen patiënten in het ETZ - voordat ze worden geopereerd - een intensief traject. Waarbij patiënten - indien nodig - worden begeleid door gespecialiseerde psychologen en diëtisten. Met als doel een verandering in leefstijl en eetgewoonten te bewerkstelligen.

Na de operatie blijft het team, net als in veel andere klinieken, onze patiënten vijf jaar ‘op maat’ begeleiden. Dat gebeurt overigens ook al ruim vóór de operatie. En ook na deze vijf jaar blijven wij ondersteuning op maat bieden, als dat nodig is.

Anders dan in de uitzending van De Monitor wordt aangegeven, beschikt het ETZ over harde, betrouwbare data die aantonen dat onze aanpak succesvol is. En dat ook over een langere periode gemeten goede - en in de meeste gevallen ook blijvende resultaten - worden bereikt.

Klik hier voor meer informatie over het Obesitas Centrum van het ETZ.

Het ETZ houdt bij of patiënten binnen vijf jaar voldoende zijn afgevallen. Klik hier voor de behandelresultaten.

Klik hier om de uitzending van De Monitor terug te kijken.