ETZ voorbereid op coronavirus

27 februari 2020

Het coronavirus is volop in het nieuws. Het ETZ houdt dit nieuws nauwlettend in de gaten en heeft zich voorbereid op verdere verspreiding van het virus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd (COVID-19).

Voor actuele informatie over het nieuwe coronavirus verwijzen we je graag naar de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

Op deze site staan veel gestelde vragen en antwoorden. Er staat bijvoorbeeld wanneer je contact moet opnemen met je huisarts of de lokale GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het coronavirus nodig is.

Het ETZ heeft een protocol opgesteld. In dit protocol staat wat we doen als iemand - die onlangs in een risicogebied is geweest - zich in het ETZ meldt met ziekteverschijnselen. Ook staat in het protocol hoe we patiënten behandelen. We houden hierbij rekening met de veiligheid van andere patiënten en onze eigen medewerkers. 

Als iemand zich met ziekteverschijnselen meldt, wordt deze patiënt in strikt virale isolatie verpleegd. Isolatie betekent dat de patiënt alleen op een kamer ligt, en er extra maatregelen genomen worden om verdere besmetting te voorkomen. 
Via een speciale test wordt achterhaald of de patiënt het coronavirus heeft. 

Arts-microbioloog Jean-Luc Murk van het ETZ heeft donderdagochtend 27 februari in De Ochtend Show van het AD uitgelegd hoe patiënten in het ETZ een isolatiekamer worden verpleegd.