Hulp bij verminderen van overgangsklachten

17 januari 2020

Tien jaar menopauze spreekuur in het ETZ

Opvliegers, stemmingswisselingen, hoofdpijn, gewrichtspijn, slecht slapen en urineverlies. Dit zijn slechts enkele klachten waarmee vrouwen tijdens de overgang te maken kunnen krijgen. Omdat deze vrouwen behoefte hebben aan steun, begrip, informatie en begeleiding, is het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) tien jaar geleden met het menopauze spreekuur gestart. Al vele honderden vrouwen zijn hier geholpen bij het prettiger doorkomen van de overgang.

Gemiddeld ervaart maar liefst tachtig procent van alle vrouwen klachten tijdens de overgang. Vrouwen van alle leeftijden die in de overgang (menopauze) zijn, komen in aanmerking voor het spreekuur. Het informeren, begeleiden en behandelen van vrouwen met overgangsklachten staat centraal. Ze komen terecht bij het menopauze spreekuur door een verwijzing van een huisarts of een specialist. Dat kan een oncoloog, internist of psycholoog zijn.

Tekst gaat onder de afbeelding verder

De gynaecologen Marieke Smink (l.) en Femke Wilms (r.)  zorgen met menopauze verpleegkundige Lianne Schots voor vrouwen in de overgang.
De gynaecologen Marieke Smink (l.) en Femke Wilms (r.)  zorgen met menopauze verpleegkundige Lianne Schots voor vrouwen in de overgang.

 

Behandelplan

Tijdens het spreekuur krijgt de patiënt informatie over de overgang. Wat hoort er  allemaal wel en niet bij zo’n menopauze,  wat zijn typische klachten en hoe herken of erken je ze. Allemaal vragen die centraal staan tijdens het gesprek. Gerichte aandacht en behandeling voor de vrouw in deze periode van haar leven.

Vervolgens start het consult met een gesprek met de menopauze verpleegkundige. Daarna wordt het consult voortgezet met de gynaecoloog. In gezamenlijk overleg wordt een behandelplan opgesteld, volledig afgestemd op de patiënt. Een verantwoorde behandeling en zorg op maat zijn daarbij van groot belang. De gezondheid van de vrouw is hierbij het uitgangspunt.

Informeren en begeleiden

Lianne Schots is ruim veertig jaar werkzaam in het ETZ, waarvan negentien jaar als menopauze verpleegkundige. Lianne vindt het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de ‘overgang’ bij vrouwen. ”Vroeger was hier vrijwel geen aandacht voor. De overgang hoorde er gewoon bij, het was geen ziekte en ging vanzelf weer over. De onbekendheid hierover had vooral te maken met het taboe rondom de overgang. Vandaag de dag is dit gelukkig heel anders en wordt het onderwerp serieus genomen.”

De rol van Lianne is vooral het informeren en begeleiden van vrouwen in de (vervroegde) menopauze. Dat kan een natuurlijke menopauze zijn, maar ook een onnatuurlijke door medisch handelen (bijvoorbeeld chemotherapie of bestralingen). Samen met de gynaecologen Marieke Smink en Femke Wilms geeft Lianne inhoud aan het spreekuur. Deze combinatie biedt volledige, specialistische zorg aan de patiënten. 

Vrouwen willen geholpen worden

Tegenwoordig kunnen gynaecologen en verpleegkundigen met de actuele kennis van de menopauze vrouwen optimaal begeleiden, op basis van individuele wensen en behoeften. Daardoor kan de impact van de overgang zo klein mogelijk worden gehouden. De houding van ‘het hoort erbij’ wordt volgens Lianne tegenwoordig niet meer geaccepteerd. “Vrouwen willen geholpen worden. Uiteindelijk gaat de overgang vanzelf over, maar wij kunnen vrouwen tijdens deze heel vervelende periode goed behandelen, zodat de klachten beperkt kunnen worden. We zorgen er met ons spreekuur voor dat vrouwen overeind blijven als een burn-out en ziekteverzuim op de loer liggen”.