Verpleegkundige Lonneke winnaar Onco Care Challenge 2019

21 november 2019

Wij zijn trots! Onze hemato-oncologieverpleegkundige Lonneke van Vugt heeft de eerste prijs gewonnen van de Onco Care Challenge 2019. Zij wint met haar project 'angst aanpakken is niet eng' 5000 euro om de zorg in het ETZ nog verder te verbeteren.

Winnaar Onco Care Challenge 2019

Trots

“Ik was heel verrast en natuurlijk trots", zegt Lonneke. “Wat mooi dat mijn idee van goede zorg ook gezien wordt." Lonneke wil met haar project de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Ze begint op haar eigen afdeling Oncologie en ​wil patiënten helpen hun angst te verminderen, maar dan zonder medicijnen.

Angst behandelen​​

Lonneke: “Ruim 85 procent van de kankerpatiënten ervaart angst. Als een patiënt angstig is, wordt vaak medicatie voorgeschreven. Mijn idee is om angst aan te pakken zonder gebruik van medicijnen, om zo polyfarmacie te voorkomen. Dat betekent: het gebruik van veel geneesmiddelen wat ook weer zorgt voor extra bijwerkingen en interacties met medicijnen. Door patiënten meer aandacht en afleiding te geven, voelen patiënten zich gezien. Dat komt ten goede aan hun kwaliteit van leven."

Kwaliteit​ van leven verbeteren

Om dat te bereiken, moeten verpleegkundigen geschoold worden. Het bedrag dat Lonneke heeft gewonnen, kan hieraan worden besteed. Lonneke: “Mijn doel is dat de kwaliteit van leven bij alle patiënten in het ETZ verbetert. Dan kunnen we nog betere buitengewone zorg bieden! Voor dit project richten we ons op patiënten die angstig zijn, maar mijn i​dee is ook toepasbaar op patiënten die pijn ervaren."

De verpleegkundige van de verpleegafdeling Oncologie en Hematologie vervolgt: “En een mooie bijkomstigheid: verpleegkundigen krijgen nóg meer plezier in hun werk. Door de patiënt aandacht te geven, kun je er echt zijn voor die persoon en iets voor iemand betekenen. Ik ben heel blij met mijn vak!"

Trots op Lonneke

Onco Care Challenge

De Onco Care Challenge​ biedt een podium voor het stimuleren en uitwisselen van ideeën om de oncologische zorg te verbeteren. Want er is altijd ruimte voor verbetering. Dat geldt ook voor de zorg rondom kanker.