Dag en nacht traumateam paraat in ETZ: meer levens gered

6 augustus 2019

Verbetering van de zorgprocessen in het Traumacentrum van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg hebben geleid tot minder sterfgevallen van ongevalspatiënten. Dat is een van de conclusies van arts-onderzoeker Roos Havermans en traumachirurg Koen Lansink.

Het onderzoek maakte gebruik van data onder 3700 volwassen traumapatiënten die in het ETZ zijn opgevangen in tweeënhalf jaar voor en tweeënhalf jaar na de verbeteringen in het zorgproces.

Traumachirurgen, intensivisten, spoedeisende hulp-artsen en anesthesiologen zijn al sinds oktober 2013 24 uur per dag en zeven dagen per week in huis aanwezig om ongevalspatiënten te kunnen behandelen, zonder tijd te verliezen. Het ETZ is daarmee het eerste Traumacentrum in Nederland dat op deze manier werkt.

"Het eerste uur na een trauma is van levensbelang voor de patiënt", aldus Koen Lansink, traumachirurg in het ETZ. "Traumazorg is teamwork. We werken met een specialistisch traumateam en samen met onze partners in de regio, waaronder de ambulancedienst die de acute patiënt zo snel mogelijk vervoert naar de juiste plek."

Traumakamer in het ETZ

Het traumateam van het ETZ is 24 uur per dag, zeven dagen per week aanwezig om ongevalspatiënten te behandelen. ​Foto’s: ETZ Fotografie & Film

Tijdswinst

Het traumateam is niet de enige maatregel die het ETZ heeft genomen om de traumazorg in het ziekenhuis verder te optimaliseren. Zo zijn de traumakamers voortaan uitgerust met een CT-scan. Daarnaast heeft de Intensive Care van het Tilburgse ziekenhuis het hoogste kwaliteitsniveau bereikt.

Arts-onderzoeker Roos Havermans: "Patiënten liggen gemiddeld een halfuur korter op de traumakamer en de CT-scan wordt 22 minuten eerder gemaakt. Dat levert tijdswinst op in de meest kritieke periode voor ernstig gewonde patiënten."

Minder sterfgevallen

Patiënten worden na de maatregelen gemiddeld anderhalve dag korter opgenomen met minder complicaties. De opnameduur op de Intensive Care neemt zelfs met twee dagen af. Daarnaast worden na alle aanpassingen patiënten ruim anderhalve dag korter beademd. Allemaal positieve cijfers die zorgen voor een beter herstel van de acute patiënt.

Havermans: “De studie toont aan dat al deze maatregelen hebben bijgedragen aan een daling van de sterftecijfers met 37 procent. Het aantal sterfgevallen op de traumakamer nam zelfs met 82 procent af.”

Traumacentrum

In Nederland zijn elf ziekenhuizen aangewezen als Traumacentrum. Het ETZ is hét Traumacentrum van Noord-Brabant. Een Traumacentrum is een centrum van het hoogste niveau in Nederland voor de opvang van slachtoffers na een trauma. Een trauma is elke vorm van geweld die van buitenaf op een lichaam inwerkt. Denk aan verkeersongevallen, arbeidsongevallen, ongevallen door geweld en ongevallen in en rondom huis.