Wereldprimeur in neurochirurgie

1 juli 2019

Perslucht om patiënten om te draaien op de operatietafel, en opblaasbare operatiekussens waar zij op liggen tijdens de operatie. Een wereldprimeur in het ETZ , want voor het eerst zijn deze innovaties toegepast tijdens een operatie.

De slimme techniek werkt eenvoudig: de opblaasmat wordt onder de rug van de patiënt gelegd en met de op elke operatiekamer aanwezige perslucht opgeblazen, waardoor het lichaam kantelt. De OK-medewerkers hoeven daardoor niet meer te tillen. Als het lichaam in de goede buikhouding ligt, worden vervolgens twee luchtkussens op bekken en borst van de patiënt opgeblazen om de patiënt in de voor de operatie ideale positie te leggen.

Deze methodes zijn veiliger, hygiënischer, makkelijker, ergonomischer én sneller dan de bestaande werkwijzen. Het is een innovatie van Ergotrics, een medtech start-up met grootse plannen voor de gezondheidszorg.

Grote stap

Dr. Paul Depauw, neurochirurg in het ETZ en geestelijk vader van de innovaties, gebruikte de nieuwe technieken tijdens vijf operaties. Dat gebeurde in het kader van de eerste testen met patiënten in het ETZ in Tilburg. “Een grote stap in neurochirurgie”, vertelt dr. Depauw, die zijn vinding omschrijft als ‘de paperclip van de rugchirurgie’.

Met een luchtkussen wordt de patiënt omgedraaid.

“Als neurochirurg word ik elke dag geconfronteerd met het feit dat het moeilijk is om patiënten  goed te positioneren voor een rugoperatie. Terwijl dat heel belangrijk is, om bloedingen en complicaties te vermijden. Het vergt tijd en veel kracht  van verpleegkundigen. Rugklachten komen bij medewerkers op de OK dan ook vaker voor dan gemiddeld. Dit is echt een groot probleem”, aldus Depauw.

Daarom bedacht hij een compleet nieuwe oplossing. “Waarom gebruiken we geen perslucht en opblaasbare kussens om onze patiënten te kantelen en op te tillen?” In 2018 verleende het Europees octrooibureau het patent. Intussen heeft Ergotrics wereldwijde patentaanvragen ingediend.

Revolutie voor operaties in buikligging

Op basis van grondige kennis van anatomie, fysiologie en fysica ontwikkelde zijn team de techniek. De kussens worden op de buik van de patiënt aangebracht als hij op zijn rug ligt en opgeblazen na het omdraaien.

Dr. Frank van Eijs, anesthesioloog in het ETZ en hoofdonderzoeker voor de patiënttesten: “Dit is echt een revolutie voor operaties in buikligging. We verwachten dat dit minder complicaties geeft,  want door de optimale positionering verwachten we dat er minder veneuze stuwing is, minder bloedverlies en een duidelijker beeld van het operatiegebied. Dat gaan we nu uitgebreid onderzoeken. Daarnaast geeft het  operatieteam de kans om patiënten veilig en makkelijk te kantelen.”

Jaarlijks worden in Nederland circa 75.000 operaties in buikligging uitgevoerd, waarvan er ongeveer 2.000 à 3.000 in het ETZ plaatsvinden.

Zo ligt de patiënt goed voor rugchirurgie

Productontwikkeling

Na de testen in Tilburg volgen testen in Leiden en Leuven. De testen zijn de laatste stap voor de productlancering. De productontwikkeling staat intussen niet stil. “Verschillende dokters en patiënten hebben al contact met ons gezocht, omdat deze techniek ook in andere situaties kan worden toegepast, zoals in de thuiszorg”, verklaart Inge Bruynooghe, CEO van Ergotrics. “We hebben bewust productiepartners geselecteerd in België en Nederland, die flexibel kunnen opschalen als dit internationaal gelanceerd wordt.” 

Dokter Depauw en het team van Ergotrics