Videobril helpt patiënten op OK te ontspannen

19 maart 2019

Voor de meeste patiënten is een operatie een spannend moment. Veel patiënten zijn zenuwachtig of angstig als in de voorbereidingskamer de operatie wordt voorbereid. Om patiënten af te leiden en rustiger te krijgen worden tijdelijk - als proef - videobrillen ingezet.

De test vindt plaats op het operatiecomplex van ETZ Elisabeth. Anesthesioloog-pijnspecialist Frederik Callebaut is enthousiast over de eerste ervaringen: “We merken dat de videobrillen echt afleiding bieden en patiënten daardoor veel rustiger worden. De bril sluit het gezichtsveld niet helemaal af, zodat oogcontact en communicatie met de patiënt mogelijk blijft”.

De brillen worden tevens ingezet in de kamer waar de pijnbehandelingen plaatsvinden. Callebaut: “De meeste patiënten zijn altijd heel zenuwachtig voor de injecties. Ook hier helpt de videobril de patiënten te ontspannen.”
Patiënten die de videobrillen van leverancier RelaxMaker opzetten, kunnen zelf een keuze maken. Het aanbod varieert van speciale natuurbeelden tot leuke animatiefilms.

Op de foto ligt patiënt Fons Aarts te wachten op een liesbreukoperatie. Ook hij is positief over de bril: “Hier op de voorbereiding gebeurt er van alles om mij heen, met deze bril kan ik mij daar lekker van afsluiten”.