Oud-patiënten ontmoeten lotgenoten in IC-café

4 februari 2019

Het is fijn om te horen dat een dierbare de Intensive Care (IC) mag verlaten. Maar daarna is de patiënt niet gevrijwaard van klachten. Een verblijf op de IC is namelijk voor veel patiënten en hun naasten een heftige, emotionele gebeurtenis die ook na ontslag uit het ziekenhuis impact heeft. Daarom houdt het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) maandagavond 11 februari een IC-café, waar patiënten, hun naasten en zorgverleners informatie en ervaringen kunnen uitwisselen. Thema van deze avond is: ‘Post Traumatische StressStoornis (PTSS) na een IC-opname’.

Het IC-café is een initiatief van medisch specialist Anne Rutten. FOTO: ETZ Fotografie & Film/Maria van der Heyden
Het IC-café is een initiatief van medisch specialist Anne Rutten. FOTO: ETZ Fotografie & Film/Maria van der Heyden

Na een verblijf op de IC kunnen klachten blijven bestaan, zoals vermoeidheid, verlies spierkracht, spierpijn, slikproblemen, depressie, angst, etc. Dit kan duiden op het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Alleen al in de regio Midden-Brabant hebben vele duizenden mensen last van een PICS. Dit komt niet alleen voor bij IC-patiënten, maar ook bij familieleden en dierbaren. Ook zij kunnen een IC-opname als een traumatische ervaring beleven, ook als de patiënt overlijdt en er een rouwproces volgt. Daarom hebben veel oud-patiënten en hun naasten behoefte aan contact met lotgenoten. Het ETZ biedt ze die mogelijkheid via het IC-café.

Eerstvolgende bijeenkomst

Het volgende IC-café vindt maandag 11 februari van 19.30 tot 21.30 uur plaats in woonlandschap De Leyhoeve, aan de Dokter Bloemenlaan 9-01 in Tilburg.
Aanmelden is niet nodig. Mail voor meer informatie naar ic-cafe@etz.nl of bel (013) 221 38 00.

Meer informatie staat op de website van patiëntenvereniging IC Connect.