Heeft u behoefte aan een praatje of een spelletje?

21 december 2018

Ze zijn er voor onze patiënten, spelen spelletjes en zorgen ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Vrijwilligers in het ETZ leveren fantastisch werk. Thomas Burgers (22) is daar één van. “Het geeft een prettig gevoel om mensen te helpen”, vertelt de bedrijfseconomiestudent.

Thomas werkt sinds begin december op de locatie ETZ TweeSteden. Op de afdeling Cardiologie van ETZ TweeSteden lopen tien vrijwilligers rond, met een leeftijdsverschil van vijftig jaar. “Het ligt niet voor de hand om als student vrijwilliger te worden. Dat merk je aan de nieuwsgierigheid van de mensen. Ze zijn erg benieuwd waarom.” Maar daar is een goede reden voor.

Vrijwilliger Thomas Burgers speelt een kaartspel met patiëntenVrijwilliger Thomas Burgers speelt een kaartspel met patiënten

Het is niet alleen voor de patiënt een fijne en leerzame ontmoeting, maar ook voor Thomas. Hij wil na zijn universitaire opleiding waarschijnlijk doorstuderen in de richting psychologie. Aangezien het vrijwilligerswerk hiermee een aantal raakvlakken heeft, helpt dat in zijn keuze. Op de afdeling komen allerlei verschillende soorten mensen van verschillende leeftijdsgroepen. “De ene keer is het supergezellig en de andere keer heb je een serieus gesprek. Je leert jezelf beter kennen en ik kan zo kijken of psychologie een goede keuze is voor mij. Het gedrag van mensen vind ik superinteressant.”

Extra belangstelling

Ook de afdeling is erg enthousiast over de vrijwilligers. Doris van de Wiel, teamleider op de afdeling Cardiologie, hoort van de verpleegkundigen erg positieve verhalen. Vrijwilligers besteden meer aandacht aan de ‘saaie’ momenten, wanneer patiënten niet veel te doen hebben. “Dat beetje extra belangstelling is vaak wat patiënten nodig hebben. Verpleegkundigen hebben vaker tijd te kort, dus dit is geweldig. Patiënten en vrijwilligers kunnen samen spelletjes spelen, een boek lezen, praten en de patiënten durven zich meer te uiten. Het is toch anders met een vrijwilliger dan met een witte jas.”