Wetenschapsdag 2018

8 november 2018

Samenwerking in ETZ-onderzoek heeft de toekomst

In het auditorium van ETZ TweeSteden werd onlangs de toekomst gepresenteerd. Wetenschappers van het ETZ gaven tijdens de jaarlijkse Wetenschapsdag inzicht in de uitkomsten van recent onderzoek. Een prijsuitreiking en presentatie van gastspreker Egge van der Poel zorgde voor een krachtige afsluiting.

Na de instroom van ETZ-medewerkers, volgde een introductie van ziekenhuisbestuurder Anita Wydoodt. Aangezien verpleegkundigen dit jaar ook actief deelnemen aan de wetenschapsdag is gekozen om (deels) een aparte verpleegkundige sessie te houden. Wydoodt voorspelt dat dit de eerste en laatste gescheiden Wetenschapsdag wordt. “Ik zie hun domeinen overvloeien en gezamenlijke raakvlakken ontstaan”, vertelt Wydoodt. “Laten we daarom proberen om volgend jaar de presentaties gezamenlijk te houden.” 

Na de introductie van Wydoodt vertrekt een derde van de aanwezigen naar de verpleegkundige sessie, terwijl de rest blijft zitten voor het algemene deel. Hugo Aben mag het spits afbijten in het auditorium. Hij vertelt over de impact van een herseninfarct op het hersennetwerk en cognitief herstel. Elke spreker heeft vijftien minuten om het onderzoek te presenteren en vragen te beantwoorden. In totaal komen er zeven sprekers aan bod tijdens de algemene sessie.

Samenwerking ETZ en TiU

Medisch psycholoog Jolanda de Vries sprak over We Care, het onderzoeksprogramma van het ETZ en Tilburg University (TiU). ETZ en TiU hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de komende vijf jaar. 
Tijdens deze samenwerking wordt de aandacht vooral gericht op Gedeelde besluitvorming/ Patient Empowerment en een ingroeimodel voor innovatie in de zorg. Voor het onderzoeksprogramma wordt elk jaar een half miljoen euro vrijgemaakt. Beide partijen moeten hiervan de helft aanleveren.

Prijsuitreiking

Aan het einde van de Wetenschapsdag werden prijzen uitgereikt voor vier verschillende onderdelen: beste presentatie, poster, ETZ-scriptieprijs en de aanmoedigingsprijs. Eerste spreker Hugo Aben mocht de prijs voor beste presentatie mee naar huis nemen. Hij maakte zijn presentatie over de impact van het een herseninfarct erg begrijpelijk voor iedereen met een goede metafoor: het Nederlandse spoorwegstelsel. “Een stroomstoring op Utrecht station is heel anders dan een stroomstoring bij Zandvoort aan Zee. Bij een storing in Utrecht liggen namelijk meerdere verbindingen plat”, vertelde Aben tijdens zijn presentatie. 

De posterpresentatie werd gewonnen door het ER project over schriftelijke positieve feedback voor werknemers over succes ervaringen: het ET-Zetje (‘reporting of excellence’). Ook was er een ETZ-scriptieprijs die werd uitgereikt onder de presentaties van de verpleegkundige sessie. Danique Dubois nam deze prijs naar huis. Zij presenteerde over de integratie van de ABCDE-methodiek binnen het verpleegkundig proces. 
De vierde en laatste prijs is een prijs die niet aangegeven stond op het programma. Deze aanmoedigingsprijs ging naar geneeskunde student Manouk Keijsers, die een onderzoek presenteerde over interactieve informatievoorziening via een ‘app’ tijdens IVF en ICSI behandelingen. 

Big data

Gastspreker Egge Aben sloot de Wetenschapsdag af. De ‘data-dokter’, legde uit hoe big data de zorg ongelijker maken en waarom dat goed is. “Doordat grote data meerdere gelijken onderscheidt, is er een betere vergelijking. Daarnaast is ‘samenwerking’ het toverwoord om tot nieuwe inzichten en ontdekkingen te komen. Dit geldt ook voor big data, waar alleen door nauwe samenwerking tussen verschillende specialisten big data kan vertaald worden naar de dagelijkse praktijk. Big data kan het gesprek met de dokter meer gepersonaliseerd maken”, zegt hij tijdens zijn afsluitende presentatie. Een borrel markeerde het einde van de dag, en als het aan Wydoodt ligt, ook het einde van een ‘gescheiden’ wetenschapsdag.