3d-prints bij fisteloperaties

12 november 2018

Onderzoekers Lars Brouwers en Thijs Bussink hebben zich ingezet om 3D-printen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis op de kaart te zetten. Hierdoor zijn onze chirurgen in staat 3D-prints van fistels te maken en deze te gebruiken bij de voorlichting aan patiënten. Aan de hand van deze prints kan duidelijk worden uitgelegd wat een operatie precies inhoudt.

Patiënten reageren heel verbaasd en enthousiast als ze in een geprint model, op ware grootte kunnen zien hoe de fistel door hun kringspier loopt en welke behandeling daarvoor het beste kan plaatsvinden. Zover we weten is het ETZ een van de weinige ziekenhuizen ter wereld dat 3D printing gebruikt bij de voorbereiding van deze lastige ingrepen.

Het ETZ 3D-lab heeft de afgelopen jaren onder leiding van Lars Brouwers toonaangevend werk verricht op het gebied van 3D printing in de trauma- en vaatchirurgie. Deze nieuwe toepassing, waarbij spier- en onstekingsweefsel wordt afgebeeld is uniek en vooruitstrevend.

Chirurg Zimmerman (re) legt aan de hand van een 3d-print uit wat de behandeling inhoudt.
Chirurg Zimmerman (re) legt aan de hand van een 3d-print uit wat de behandeling inhoudt.