Traumapatiënt kiest samen met dokter behandelplan

1 oktober 2018

Zorginstituut Nederland kent 600.000 euro subsidie toe aan ETZ

Hoe kan een traumapatiënt samen met zijn dokter de beste behandeling kiezen? Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg ontwikkelt een online tool waarmee patiënten zich beter kunnen voorbereiden op het gesprek met de behandelaar. Deze Keuzehulp helpt patiënten na een ongeval om samen met de dokter een weloverwogen keuze te maken uit alle behandelopties.

Zorginstituut Nederland stelt zeshonderdduizend euro beschikbaar voor het tweejarige project. Het ETZ werkt hierin samen met Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB), Catharina Ziekenhuis, Amphia Ziekenhuis, Ziekenhuis Bernhoven, Elkerliek Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis en Libra Revalidatie & Audiologie. Ook patiënten worden betrokken bij het ontwikkelen en vullen van de online Keuzehulp.

Een patiënt bespreekt met traumachirurg Koen Lansink het gewenste behandelplan.   Foto: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden
Een patiënt bespreekt met traumachirurg Koen Lansink het gewenste behandelplan.
Foto: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden

 

Impuls

Een ongeval kan verstrekkende gevolgen hebben voor de patiënt. Niet alleen op lichamelijk, maar ook op psychisch en sociaal vlak. “Met dit project geven we een impuls aan Samen Beslissen in de traumazorg”, legt Mariska de Jongh, klinisch epidemioloog bij het ETZ, uit. Ze leidt het project met traumachirurg Koen Lansink.
Ook traumachirurgen vinden het belangrijk om samen met hun patiënt over de behandeling te beslissen. Desondanks blijkt het in de praktijk lastig om samen het gesprek aan te gaan. Daarom wil Zorginstituut Nederland dat artsen en patiënten vaker uitkomstinformatie gebruiken in het proces van Samen Beslissen. Het Zorginstituut stelt daarom geld beschikbaar voor projecten die het gebruik van uitkomstindicatoren in de spreekkamer een impuls geven.

Cijfers

In de Brabant Injury Outcome Surveillance (BIOS) studie zijn traumapatiënten van tien Brabantse ziekenhuizen gedurende twee jaar gevolgd op het gebied van fysiek en psychisch functioneren, terugkeer naar werk en geleverde zorg. Die data bieden nuttige informatie voor de online Keuzehulp.
Uit de BIOS blijkt echter ook dat de traditionele wijze van vragenlijsten afnemen belastend is voor de patiënt. Om de belasting zo laag mogelijk te houden en toch goede informatie te krijgen, gebruikt het ETZ bij nieuwe patiënten Computer Adaptief Testen (CAT). “Dit is een methode om met slechts een paar vragen een betrouwbaar beeld te krijgen van iemands gezondheidstoestand. Deze nieuwe manier van vragen stellen, geeft de patiënt en zijn zorgverlener betrouwbare informatie ter voorbereiding op het gesprek”, verduidelijkt De Jongh.

Keuzehulp

Met de Keuzehulp krijgt Samen Beslissen een vaste plek in het behandel- en nazorgtraject van de traumapatiënt. De Jongh: “Hoewel in de spoedeisende fase Samen Beslissen niet altijd mogelijk is, is het belangrijk de traumapatiënt zo snel mogelijk te betrekken bij zijn behandeling. Want iedere patiënt heeft andere eisen en wensen. De ene patiënt kiest bijvoorbeeld om persoonlijke redenen voor een snelle operatie, terwijl een andere patiënt liever de tijd neemt voor een rustige revalidatie met ondersteuning van fysiotherapie. Een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde Keuzehulp helpt de patiënt om deze beslissing te nemen.”

Samen Beslissen

‘Samen Beslissen’ betekent dat de patiënt samen met de dokter beslist over de best passende zorg. De arts geeft informatie over de mogelijkheden en de medische voor- en nadelen. De patiënt bespreekt samen met de dokter wat dat betekent voor zijn eigen situatie en wat zijn persoonlijke voorkeur is. Uiteindelijk beslist de patiënt samen met de dokter wat het beste bij hem of haar past.

FOTOBIJSCHRIFT:
Een patiënt bespreekt met traumachirurg Koen Lansink het gewenste behandelplan.
 
Foto: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden