ETZ-chirurgen slagen voor Europees examen

9 oktober 2018

Het ETZ vindt het belangrijk om vroeg te beginnen met het opleiden van ‘superspecialisten’. Kroon op de studie is het behalen van het Europees examen. Maar liefst vijf chirurgen uit de Tilburgse leerschool slaagden onlangs glansrijk in Nice voor het lastige Europees examen Colorectale Chirurgie (operaties aan dikke darm en endeldarm).

Chirurg Barbara Langenhoff is één van de vijf geslaagden. Zij is al jaren werkzaam in Tilburg. Omdat zij intensief betrokken is bij het opleiden van arts-assistenten en jonge chirurgen op het gebied van Colorectale Chirurgie vond zij het belangrijk om zelf ook dit lastige, maar belangrijke examen af te leggen. 

Ook chirurg Kevin Göttgens verliet Frankrijk met het diploma in zijn koffer. Hij is nu een jaar werkzaam in het ETZ als fellow. Een fellow is een chirurg die een of twee jaar als ‘gezel’ werkt om zich te verdiepen in een specialisatie. Göttgens wordt in het ETZ opgeleid tot ‘superspecialist’. Hij is de tweede chirurg die in Tilburg de opleiding afrondt met het behalen van het Europees diploma.

Vakgroep Chirurgie

In totaal namen zeven Nederlandse chirurgen deel aan het examen. Maar liefst vijf van hen zijn afkomstig uit de Tilburgse leerschool. Daarom feliciteert de trotse ETZ-vakgroep Chirurgie ook voormalig ETZ-fellow Youssef El-Massoudi, Leon Graat en Hans-Christiaan van der Wal. Ook zij hebben met succes het examen afgerond. De twee laatstgenoemde specialisten zijn in het ETZ opgeleid tot chirurg.

Europees Certificaat

In het ETZ werken nu maar liefst vier chirurgen die het Europees examen hebben behaald. Het ETZ is het enige ziekenhuis in Nederland waar nu meer dan één gecertificeerde colorectale chirurg werkzaam is. Momenteel telt Nederland twintig chirurgen die het felbegeerde certificaat op zak hebben.

Chirurg Kevin Göttgens (l.) ontvangt het Europees diploma EBSQ uit handen van prof. Richard Hahnloser.
Chirurg Kevin Göttgens (l.) ontvangt het Europees diploma EBSQ uit handen van prof. Richard Hahnloser.
Chirurg Barbara Langenhoff.
Chirurg Barbara Langenhoff.