ETZ-verpleegkundigen vergroten spelenderwijs kennis met bordspel

25 september 2018

Hoe verloopt het behandeltraject van een patiënt met maag-, (endel)darm of slokdarmkanker? Een door oncologieverpleegkundige Annette Schellekens-Frijters ontwikkeld bordspel geeft antwoord op deze vraag. “Door samen het spel te spelen wordt de kennis van verpleegkundigen op een leuke wijze vergroot.”

Annette Schellekens werkt op de verpleegafdeling gastro-intestinale chirurgie in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg. Ze weet uit ervaring hoe belangrijk het is om theoretische en praktijkkennis met elkaar te verbinden en te delen. “Het spel helpt op interactieve wijze de deskundigheid van verpleegkundigen te bevorderen. De pittige vragen in het spel dagen deelnemers uit klinisch te redeneren, om eigen waarnemingen te koppelen aan medische kennis”, legt Annette uit.

Annette Schellekens leest een vraag voor en speelt het spel met een aantal collega’s. FOTO: ETZ Fotografie & Film/Joost Pistorius

In gesprek

In het spel zijn ruim 140 vragen en antwoorden opgenomen. Annette heeft ze zelf bedacht en verzameld. Collega’s hebben de vragen aangevuld en gecontroleerd. Vervolgens heeft ze het spel vakkundig in elkaar geknutseld. “Het spel is niet bedoeld om kennis te toetsen, maar om met elkaar in gesprek te gaan”, benadrukt de bedenker. Ze heeft het spel al meerdere keren met collega’s gespeeld. “We leggen het spel bijvoorbeeld op tafel als we geen actuele casus van een patiënt hebben om met het team te bespreken. De collega’s zijn enthousiast, ze vinden het leuke manier om van én met elkaar te leren.”

Zorgpad

Logisch? Oncologisch! is de naam die Annette voor het spel heeft bedacht. Het start met de vraag: de patiënt komt bij de dokter en dan? Daarna komt het complete zorgpad gastro-intestinale oncologische chirurgie aan bod. Maximaal vier teams van twee à vier personen kunnen het gelijktijdig spelen. Ieder team verplaatst een pion op het spelbord, na het gooien van een dobbelsteen. Als een vraag goed wordt beantwoord, krijgt het team het betreffende kaartje van de spelleider. Winnaar van het spel is het team dat aan het einde de meeste kaartjes heeft veroverd. Annette: “Het spel eindigt als een team het hart van het spel heeft bereikt. Het spel is geen race tegen de klok, het gaat erom vragen zo goed en volledig mogelijk te beantwoorden. Dat geldt ook voor de dagelijkse zorg aan de oncologische patiënt: die heeft baat bij een geduldig en luisterend oor”.

Vaste plek

Annette hoopt dat het spel een vaste plek krijgt in het scholingstraject. “En het zou leuk zijn als ook andere ziekenhuizen het gaan gebruiken. Het mooie van dit spel is dat het relatief gemakkelijk ingericht kan worden voor andere zorgpaden, zoals longkanker en hartfalen.”

In het spel zijn ruim 140 vragen opgenomen. FOTO: ETZ Fotografie & Film/Joost Pistorius Annette Schellekens en Femke Lambooy tonen het grote spelbord. FOTO: ETZ Fotografie & Film/Joost Pistorius Het bordspel is opgebouwd uit 63 plaatjes. FOTO: ETZ Fotografie & Film/Joost Pistorius

FOTO: ETZ Fotografie & Film/Joost Pistorius