Maken borstfoto minder pijnlijk in ETZ

25 juni 2018

Het maken van een borstfoto (mammografie) wordt door verreweg de meeste vrouwen als pijnlijk ervaren. Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg verwacht met een technische aanpassing aan het mammografie-apparaat het comfort flink te kunnen verbeteren. “Door de montage van een gebogen plaat wordt voortaan tijdens het maken van een röntgenfoto aanzienlijk minder druk op de borst uitgeoefend”, zegt radioloog Alexander Venmans.

“Bij circa zeventig procent van de vrouwen zorgt het samendrukken van de borst voor pijnklachten. Dit platdrukken is noodzakelijk om eventuele afwijkingen goed in beeld te kunnen brengen. Patiënten zijn echter soms zo angstig voor het maken van een borstfoto dat ze wegblijven. Door de horizontale drukplaat te vervangen door een gebogen variant is het maken van een foto nu echt veel minder belastend. De nieuwe plaat volgt de vorm van de borst, dat verhoogt het comfort zonder dat aan kwaliteit wordt ingeboet”, aldus Venmans.

Deze innovatie - aangeduid als SmartCurve - is geleverd door Hologic, een Amerikaanse producent van medische apparatuur. Het ETZ maakt als eerste ziekenhuis in Brabant gebruik van deze noviteit.

SmartCurve bij mammografie

Vinding

De technieken om borstfoto’s te maken zijn de afgelopen jaren flink verbeterd. Zo maken de radiologen in het ETZ al enkele jaren gebruik van 3D-mammografie. Door het maken van driedimensionale borstfoto’s kunnen ze meer (kwaadaardige) tumoren opsporen en is minder aanvullend onderzoek nodig.

Met de SmartCurve is nu ook aandacht besteed aan het comfort tijdens het onderzoek. De SmartCurve is op twee röntgenapparaten in het ETZ geïnstalleerd. Met jaarlijks circa 10.000 mammografieën is het ETZ een van de grootste mammacentra van Nederland.

Lees meer over borstkankeronderzoek.