Minister Bruins onder indruk van initiatieven ETZ

25 april 2018

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) heeft maandagmiddag 23 april het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) bezocht. Hij heeft er twee belangrijke thema’s besproken: gepast gebruik van zorg en de persoonlijke gezondheidsomgeving.

Longarts Jeroen Kloover en oncologieverpleegkundige René Leijtens gaven op de polikliniek Longgeneeskunde de minister een voordracht over My Best Treatment: een zorgpad dat op succesvolle wijze invulling geeft aan gepast gebruik van zorg voor longkankerpatiënten. Doel van My Best Treatment is om de behandeluitkomsten met de patiënt te bespreken en vervolgens samen met hem de meest geschikte behandelmethode te bepalen, helemaal toegespitst op de patiënt.

Oncologieverpleegkundige René Leijtens geeft aan minister Bruno Bruins uitleg over het zorgpad voor longkankerpatiënten. Zorgmanager Rita Arts (link aan tafel) en ETZ-bestuurder Anita Wydoodt luisteren mee.  FOTO: ETZ Fotografie & Film/Maria van der Heyden
Oncologieverpleegkundige René Leijtens geeft aan minister Bruno Bruins uitleg over het zorgpad voor longkankerpatiënten. Zorgmanager Rita Arts (links aan tafel) en ETZ-bestuurder Anita Wydoodt luisteren mee.     FOTO: ETZ Fotografie & Film/Maria van der Heyden

Daarna werd de minister betrokken in een discussie met artsen, verpleegkundigen, huisarts, verzekeraar, Cliëntenraad en Raad van Bestuur over de persoonlijke gezondheidsomgeving. Apps en websites die door patiënten worden gebruikt om gezondheidsgegevens te verzamelen, beheren en delen worden een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) genoemd. Een PGO is een levenslang online hulpmiddel voor patiënten om grip te houden op hun eigen gezondheidsdata: van behandeling tot medicatie, onderzoeksuitslagen en inentingen. De minister gaf aan ‘erg gemotiveerd te zijn om er een succes van te maken’.

Bij zijn vertrek meldde de minister onder de indruk te zijn van de ETZ-collega’s die met de besproken initiatieven bezig zijn. Het was een mooie middag, aldus de minister. Hij heeft daarom afgesproken om over een jaar het gesprek met het ETZ voort te zetten.