Start Up helpt verpleegkundigen op weg

12 maart 2018

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg biedt voortaan alle nieuwe verpleegkundigen een persoonlijk inwerkprogramma aan. Deze ‘Verpleegkundigde Start Up’ (VSU) wordt volledig afgestemd op opleiding, werkervaring en achtergrond van elke verpleegkundige.

In plaats van het traditionele, algemene inwerkprogramma waarbij nieuwe medewerkers zich moeten plooien naar de organisatie, biedt VSU leervragen op maat. Een aantal VSU-trainingen is verplicht voor iedereen. Die gaan bijvoorbeeld over het elektronisch patiënten dossier of brandveiligheid. Dit vult elke verpleegkundige in overleg met de leidinggevende aan met trainingen, workshops en snuffelstages op andere afdelingen. Het programma wordt ondersteund door een module in de elektronische leeromgeving van het ETZ.

Verpleegkundigen volgen een training

De verpleegkundigen Muriël Kromodikoro (l.) en Amanda Mostert volgen in het Leerhuis van het ETZ een training ‘voorbehouden handelingen’. Opleidingsadviseur Frits van Beers geeft uitleg.

Certificaat

De eerste vijf volledige werkdagen van elke nieuwe verpleegkundige zijn vanaf nu gereserveerd voor de Verpleegkundige Start Up. Daarna wordt op basis van leerdoelen en interesse het vervolg van het programma ingevuld. Het volledige inwerktraject duurt circa een jaar en wordt afgesloten met een certificaat. De VSU is niet alleen geschikt voor pas afgestudeerde verpleegkundigen, maar ook voor herintreders zonder recente werkervaring en zij-instromers vanuit een andere zorgbranche.

Vliegende start

Voor de verpleegkundigen die al in het ETZ actief zijn, betekent het maatwerktraject dat nieuwe collega’s completer worden ingewerkt. Zij komen beter voorbereid op de afdeling en ontwikkelen zich daarna nog verder.

“Verpleegkundige Start Up zorgt voor een vliegende start in het ETZ. Het helpt verpleegkundigen zich te ontwikkelen als professional. Ze leren van van hun collega’s en hebben waardevolle inbreng in hun eigen teams,” zeggen Brenda den Turk en Marjolein Druijts. Zij zijn teamleiders in het ETZ en werkten mee aan de ontwikkeling van het programma.