Onderzoek naar kwaliteit van leven na hersenoperatie

12 maart 2018

De diagnose hersentumor is angstaanjagend. Wanneer de tumor succesvol is behandeld, overheerst blijdschap. Maar dat betekent niet dat patiënten de draad van hun leven weer gemakkelijk kunnen oppakken. Vaak is er sprake van cognitieve klachten zoals vermoeidheid, een slecht geheugen, gevoeligheid voor prikkels en slecht kunnen plannen.

Hoe vaak komen deze klachten voor? Kun je het risico erop voorspellen? Hoe veroorzaakt hersenletsel de cognitieve klachten? Het ETZ werkt in het project Predict and Recover samen met Tilburg University aan verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten bij wie een hersentumor is verwijderd. Patiënten helpen bij het omgaan met of verhelpen van cognitieve klachten en stoornissen, dat is het uiteindelijke doel van het onderzoek.

Neurochirurg Geert Jan RuttenNeurochirurg Geert-Jan Rutten wil samen met Tilburg University een predictiemodel ontwikkelen om de individuele patiënt beter voor te kunnen lichten voor een behandeling. Hoe? Lees meer over zijn aanpak

Onderzoeker Karin Gehring onderzoekt hoe patiënten na de behandeling hun leven weer op kunnen pakken. Lees meer over haar onderzoek.