Ervaren kwaliteit van leven na een trauma is onderwerp van gesprek tijdens focusgroepstudie

30 maart 2018

Patiënten kunnen als gevolg van een trauma op fysieke, psychische en sociale aspecten veranderingen ervaren. Wat de invloed hiervan is op de ervaren kwaliteit van leven is echter grotendeels onbekend. Daarom is in een focusgroepstudie, onderdeel van het TopZorg experiment en de BIOS-studie, onderzocht hoe patiënten na een ongeval hun kwaliteit van leven ervaren.

Patiënten kunnen als gevolg van een trauma op fysieke, psychische en sociale aspecten veranderingen ervaren. Wat de invloed hiervan is op de ervaren kwaliteit van leven is echter grotendeels onbekend. Daarom is in een focusgroepstudie, onderdeel van het TopZorg experiment en de BIOS-studie, onderzocht hoe patiënten na een ongeval hun kwaliteit van leven ervaren.  In dit onderzoek hebben twintig traumapatiënten in verschillende focusgroepen gediscussieerd welke aspecten voor hen de kwaliteit van leven bepalen. Uit de resultaten blijkt dat de gevolgen van een trauma de kwaliteit van leven op verschillende gezondheidsdomeinen beïnvloedt. De voornaamste factor die een negatieve invloed had op de ervaren kwaliteit van leven was het ontbreken van passende nazorg. Verder spelen de verwerking van het trauma, communicatieve vaardigheden/empathie van zorgverleners en onbegrip vanuit zorg- en overheidsinstanties een belangrijke rol.  De studie is gepubliceerd in de FysioPraxis, het vakblad voor de fysiotherapeut.  Lees het volledige onderzoek terug op onze website (zie pdf).

In dit onderzoek hebben twintig traumapatiënten in verschillende focusgroepen gediscussieerd welke aspecten voor hen de kwaliteit van leven bepalen. Uit de resultaten blijkt dat de gevolgen van een trauma de kwaliteit van leven op verschillende gezondheidsdomeinen beïnvloedt. De voornaamste factor die een negatieve invloed had op de ervaren kwaliteit van leven was het ontbreken van passende nazorg. Verder spelen de verwerking van het trauma, communicatieve vaardigheden/empathie van zorgverleners en onbegrip vanuit zorg- en overheidsinstanties een belangrijke rol.

De studie is gepubliceerd in de FysioPraxis, het vakblad voor de fysiotherapeut.