BeterBoek: beter voorbereid op KNO-operatie

21 maart 2018

Krijgt uw kind binnenkort buisjes of moeten de keel- en/of neusamandelen geknipt worden? Dan krijgt uw zoon of dochter gratis het BeterBoek mee. Dit is een boek vol met spelletjes, vragen en informatie voor kinderen. Het boek geeft op een speelse manier voorlichting en is afgestemd op het niveau en de belevingswereld van kinderen.

Er zijn drie boeken:

  • Alles over mijn buisjes
  • Alles over mijn keelamandelen
  • Alles over mijn neusamandel

Voor kinderen is een behandeling in het ziekenhuis erg spannend. Om ze spelenderwijs wegwijs te maken in het ETZ en met de behandeling die hen te wachten staat, gebruikt de afdeling KNO het BeterBoek.

Cindy Hendriks, organisatorisch hoofd KNO: “Wij willen er alles aan doen de kindjes zo optimaal voor te bereiden op hun bezoek/behandeling bij ons in het ETZ. Dit boekje draagt zeker hieraan bij door op een speelse manier wat zaken naar voren te brengen ter voorbereiding. We hopen zo de spanning een stukje weg te kunnen nemen.”

Het BeterBoek

Het boek vertelt in beeld en woord over de behandelingen aan de keel, neus en oren bij kinderen. Het boek is herkenbaar door het gebruik van eigen fotomateriaal. De rest van de invulling van het boek is goed verdeeld in tekst en kleurplaten/spelletjes, volledig gericht op het kind dat het boek voor ogen krijgt. Zo maakt het BeterBoek de operatie net iets minder spannend.

Kinderen mogen het boek na afloop van de ziekenhuisopname ook meenemen naar huis. Ze kunnen dan nog eens terugkijken op wat er allemaal gebeurd is.​ De boeken worden ontwikkeld door het ETZ in samenwerking met Bureau Méteau, en mede mogelijk gemaakt door diverse sponsoren.

Ook interessant

Keel- en neusamandelen

Keel- en neusamandelen (kind)

Heeft je kind last van de keel- en/of neusamandelen? Dan kan de KNO-arts de klachten verhelpen. Eerst met medicijnen, anders eventueel met een operatie.

De arts kijkt in het oor van de patiënt

KNO

Heb je last van oorsuizen, moeten je keelamandelen geknipt worden of ben je chronisch verkouden? Ben je hees of snurk je? Dan kun je terecht bij KNO.

Onderzoek naar je trommelvlies

Trommelvliesbuisjes

Trommelvliesbuisjes zijn heel kleine kunststof buisjes die de keel-, neus-, en oorarts (KNO-arts) in het trommelvlies plaatst.